Правителството на Тайван осъди Китайската народна република за умишлено погрешно

...
Правителството на Тайван осъди Китайската народна република за умишлено погрешно
Коментари Харесай

Тайван обвинява Китай в погрешно тълкуване на Резолюция 2758

Правителството на Тайван осъди Китайската национална република за „ съзнателно неправилно пояснение “ на резолюция на Организация на обединените нации от 1971 година и потреблението ѝ като предлог да се опълчи на това, че Тайван е част от системата на Организация на обединените нации.

По време на изказване на китайският външен министър Ван И в Организация на обединените нации през вчерашния ден, той цитира Резолюция 2758 като основа за изказванието на Пекин, че Тайван е „ неделима част територията на Китай “.

„ Само когато Китай бъде изцяло единен, може да има дълготраен мир през Тайванския пролив... Всеки ход за възпрепятстване на наново обединяване на Китай безусловно ще бъде сплескан от колелата на историята “, съобщи той.

Според Ван И, Резолюция 2758 на Общото заседание, призната през 1971 година поставя завършек на концепцията за два Китая или за един Китай и един Тайван.

„ Принципът „ Един Китай “ се трансформира в съществена норма в интернационалните връзки и консенсус в интернационалната общественост “, съобщи той.

„ Когато влязоха в дипломатически връзки с Китай, 181 страни признаха и одобриха, че има един Китай в света и Тайван е част от него “.

В отговор Министерство на външните работи на Тайван дефинира думите на Ван като „ неправилно пояснение “ на Резолюцията, като съобщи, че тя преглежда единствено въпроса за представителството на Китай в Организация на обединените нации и въобще не загатва Тайван.

Резолюцията освен не упълномощава КНР да съставлява Тайван в системата на Организация на обединените нации, само че не споделя, че Тайван е част от КНР.

„ Република Китай е демократична страна с самостоятелен суверенитет “, обявиха от министерството.

Пекин съзнателно злоупотребява с Резолюцията, с цел да окаже напън върху Организация на обединените нации и да принуди организацията да изключи острова от своята сиситема.

Резолюция 2758 признава представителите на държавното управление на КНР „ за единствените законни представители на Китай в Обединените народи “ и изключва „ неотложно представителите на Чан Кайши от мястото, което те нелегално заемат в Обединените народи и във всички организации, свързани с нея “.

Оттогава Тайван, който сега е дипломатически приет от 14 страни в света, не е член на Организация на обединените нации и напъните за присъединяване в организации, свързани с Организация на обединените нации, са неведнъж осуетявани от Пекин.

Междувременно Министерството на външните работи упрекна, че неотдавнашните военни учения на Китай, пресичащи междинната линия на Тайванския пролив, са в нарушаване на Хартата на Организация на обединените нации, която изисква членовете „ да се въздържат от опасност или потребление на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност на която и да е страна “.

„ Иронично “ е, че властнически режим, който твърди, че е миролюбива нация, неведнъж се е опитвал едностранно да промени статуквото в Тайванския пролив и да наруши мира и стабилността, споделиха от министерството.

Тайван ще продължава да работи в тясно съдействие със съдружниците и страните, с които споделят общи полезности, с цел да се опълчи на властническата агресия и експанзия и да отбрани свободния и отворен Индо-тихоокеански район и учредения на правила международен ред.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР