Правителството на Северна Македония се споразумя за пакет от 350

...
Правителството на Северна Македония се споразумя за пакет от 350
Коментари Харесай

Северна Македония одобри 350 млн. евро срещу енергийната криза

Правителството на Северна Македония се споразумя за пакет от 350 млн. евро за компенсиране на икономическите последствия от енергийната рецесия през зимата , като помогне на фирмите да запазят ликвидността си, а на уязвимите групи - да поддържат съществени витални стандарти, заключи " Ройтерс ".

" Приехме нов пакет от ограничения за справяне с енергийната и ценовата рецесия на стойност над 350 млн. евро, за които се чака икономическото влияние да бъде още по-голямо ", съобщи министър-председателят Димитър Ковачевски.

През март държавното управление утвърди ограничения на стойност 400 млн. евро, с цел да помогне на жителите и предприятията да устоят на въздействието на войната в Украйна върху стопанската система.

Ковачевски съобщи, че фирмите ще бъдат освободени от заплащането на налог добавена стойност за вноса на газ и електрическа енергия и ще продължат да получават преференциални заеми за планове за енергийна успеваемост.

Субсидиите в размер на 80% от цената на електрическата енергия за семействата ще продължат да се ползват до края на годината. Пенсиите ще се усилят с 6,8% за 330 000 пенсионери, както и вноските за уязвимите групи, сподели Ковачевски.

Правителството ще поддържа повишението на заплатите в някои елементи на обществения и частния бранш и ще обезпечи спомагателни средства за земеделските производители, сподели той.

Инфлацията в Северна Македония през август е с 16,8% по-висока от миналата година, като междинната инфлация за интервала януари-август е 11,6%, съгласно държавната статистическа работа.

През септември Министерството на финансите емитира поименни облигации на стойност 250 млн. евро на интернационалните финансови пазари с преференциален лихвен % от 3,75%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР