Правителството на Румъния официално подписа договор за придобиването на 32

...
Правителството на Румъния официално подписа договор за придобиването на 32
Коментари Харесай

Румъния купи 32 изтребителя F-16 „втора ръка“ за €388 млн.

Правителството на Румъния публично подписа контракт за придобиването на 32 изтребителя F-16 ‚втора ръка “ от Норвегия за 388 млн. евро. Съгласно него първият аероплан ще бъде доставен към края на 2023 година Изтребителите ще бъдат доставени с аварийни мотори и логистична поддръжка. Те ще бъдат доставени в Румъния в изправно положение и се чака да бъдат употребявани от страната най-малко 10 години, надлежно през преходния интервал към бойни самолети пето потомство.

Припомняме, че България също обмисляше закупуването на употребяваните самолети на Португалия – още преди поръчката на първата партида F-16 от Съединени американски щати през 2019 година Въпреки че тяхната доставка закъснява, сега по самодейност на служебното държавно управление на Румен Радев България е напът да закупи и втора партида нови F-16. Прогнозната цена за новите изтребители е към 2.5 милиарда лева, т.е. общо 16-те нови машини костват на България към 4.6 милиарда лева

Покупката ще увеличи отбранителната дарба на Румъния и ще подсигурява нейния принос към груповата защита в границите на НАТО.

Румънското държавното управление утвърди договорката през юни, а Народното събрание даде зелена светлина за придобиването в края на 2021 година Министерството на защитата сподели, че покупката ще разреши на Румъния да изтегли от приложимост своите руски изтребители МиГ-21.

През май министерството на защитата съобщи, че е получило нужните утвърждения за хвърчене на своите изтребители МиГ-21 от руската епоха за още една година, откакто ги спря за два месеца след злополука.

Президентът Клаус Йоханис сподели през февруари, че Румъния възнамерява да купи и аероплан F-35 на Lockheed Martin като част от програмата си за рационализация на военновъздушните сили. През март Йоханис разгласи, че Румъния би трябвало да усили разноските за защита до 2.5% от брутния вътрешен артикул от 2% след съветското навлизане в Украйна.

Румъния сега разполага с флот от 17 бойни самолета F-16, всички закупени от Португалия. Румъния, която се причисли към НАТО през 2004 година, съобщи, че възнамерява да похарчи общо 9.8 милиарда евро до 2026 година, с цел да ускори отбранителните си качества.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР