Правителството на премиера Тереза Мей оцеля след поискания от опозицията

...
Правителството на премиера Тереза Мей оцеля след поискания от опозицията
Коментари Харесай

Какви са вариантите пред Тереза Мей след вота на недоверие?

Правителството на премиера Тереза Мей оцеля след поискания от опозицията избор на съмнение. Какво следва в този момент, единствено 10 седмици преди датата за Брекзит, пита Би Би Си.
 
Сценарий 1: Брекзит без съглашение
 
Ако няма нова договорка с Европейския съюз, нов избор на депутатите по наличното съглашение или отсрочване на датата за овакантяване на Общността, Брекзит без съглашение за изискванията по напускането е автоматизирания резултат. Законът, който планува Англия да напусне на 29 март е гласуван и влезнал в действие. Правилата на Европесйкия съюз също изискват Англия да напусне на тази дата.

 
Сценарий 2: Нов избор в Народното събрание
 
Правителството може да реши да се придържа в общи линии към съглашението с Европейски Съюз, което депутатите към този момент отхвърлиха. Това се чака да разисква тереза Мей на оповестените от нея съвещания с партиите, минути откакто мина гласуването на вота на съмнение. Този сюжет планува искане към Европейския съюз да се съгласи на минимални промени и разяснения в контрактуваната договорка или да се нагърби с обещания в каква посока ще продължат договарянията за връзките сред двете страни след радялата. Ако Тереза Мей опита да подложи на гласоподаване същата договорка, ще наруши неписаното предписание, че един и същи парламент не може да бъде каран да гласоподава повторно същия въпрос. Въпреки това, ръководителят на Народното събрание има правото да изиска такова гласоподаване от депутатите.
 
 Gulliver/Getty Images

Сценарий 3: Пълно предоговаряне с Европейски Съюз

Вместо дребни разяснения, държавното управление на Англия може да изиска цялостно предоговаряне на съглашението с Брюксел. Такъв ход би претендирал пренасяне на датата на Брекзит. За да бъде преместена датата са нужни две наложителни условия.-->

Първо, Лондон би трябвало да изиска от Брюксел удължение на периода за Брекзит. Всички 27 страни в Европейски Съюз би трябвало да одобрят отлагането, което утвърждение да бъде гласувано от водачите в Европейския съвет. Второ, държавното управление би трябвало да показа за гласоподаване на депутатите в Лондон смяна на закона, който дефинира деня на излизане от Европейския съюз. Ако Европейски Съюз не желае да предоговаря договорката, този сюжет отпада.
 
Сценарий 4: Друг референдум
 
Правителството може да избере провеждането на нов референдум. Както при Сценарий 3, този вид ще изисква преместването на Брекзит от 29 март на друга, по-късна дата. Провеждането на нов референдум не може да стане автоматизирано. Трябва да се одобри закон за новото допитване и да се дефинира кой има право да взе участие в него. Освен това е належащо време, с цел да може Изборната комисия да разиска точната дефиниция на въпроса или въпросите в референдума. След това се приема нов закон, в който тези въпроси се утвърждават. Дори тогава, съгласно специалисти, ще остава доста време до самото гласоподаване.
 
 Gulliver/Getty Images

От Факултета по конституционно право на " Юнивърсити колидж Лондон " настояват, че ще са нужни общо 22 седмици, за провеждането на нов референдум.

 

Сценарий 5: Предсрочни избори
 
Терез Мей може да реши, че най-хубавият метод да се излезе от рецесията със съглашението с Европейски Съюз са нови парламентарни избори. Целта би била да завоюва нов мандат за към този момент подписаното от нея съглашение в новия парламент. Министър-председателят няма пълномощия самичък да разгласи предварителни избори, само че може да го изиска от депутатите. Тогава ще е належащо болшинство от две трети. След сходен избор на Народното събрание се изискват 25 работни дни преди изборите, след което се гласоподава на дата, избрана от премиера. Също както Сценарий 3 и 4, подобен ход ще изисква искане от Европейски Съюз да бъде удължено действието на чл.50 за отсрочване на Брекзит след 29 март.
 
Сценарий 6: Нов избор на съмнение
 
Лейбъристите могат да изискат избор на съмнение в държавното управление във всеки един миг. Въпреки, че законът планува парламентарните избори да са един път на 5 години и идващите би трябвало да са през 2022 година, в случай че има сполучлив избор на съмнение, започва 14-дневен период. В него същото държавно управление или нов кабинет би трябвало да се снабдят с избор на доверие или се привикват предварителни избори. Те не могат да се проведат по-рано от 25 дни след решението, че ще има такива.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР