Правителството на България започва да формира ефективна политика по доходите

...
Правителството на България започва да формира ефективна политика по доходите
Коментари Харесай

Средното увеличение на работната заплата на учителите е с 18,4 процента

Правителството на България стартира да образува ефикасна политика по приходите на педагогическите експерти, вследствие на която през последната година са увеличени заплатите на работещите в системата.

Средното нарастване на работната заплата на учителите след последния анекс от края на предходната година е с 18,4 % по данни на МОН. Увеличени са и някои от спомагателните заплащания, които от години не бяха индексирани, оповестяват от Синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа ", с ръководител Юлиян Петров.

По сигнали, идващи в Синдиката " Образование ", някои от просветителните институции няма да могат да извършат обичайното в допълнение заплащане за 24 май.
При последните нараствания на заплатите на работещите в бранша " Просвета " не бяха увеличени средствата за материална прехрана и финансови разноски на просветителните институции, което принуди доста шефове да понижат фрапантно или да спрат обичайните от 1998 година три заплащания към българските учители.

Затова от Синдиката " Образование " оферират на държавното управление да усилят средствата за бранша до 6 % от Брутният вътрешен продукт, с цел да се обезпечат просветителните политики, заложени в новия учебен закон.

" Тревога буди и статистиката, че 10 % от работещите учители се назначават на срочни трудови контракти за една година, което ги приравнява на сезонни служащи ", декларират от синдиката.

И показват, че наред с битката за по-достойно възнаграждение на учителския труд и издигане статута на специалността, Синдикатът " Образование " прави оценка напъните на българския преподавател и за осми следващ път ще връчи премията " Учител на годината - Стоян Михайловски ". Най-високият приз се присъжда за особени заслуги в региона на просветното, културното и синдикалното дело.

Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР