Правим обща магистърска програма с японския Сейджо“, казва новият ректор

...
Правим обща магистърска програма с японския Сейджо“, казва новият ректор
Коментари Харесай

Успешни предприемачи са лектори в ТУ-Габрово

Правим обща магистърска стратегия с японския „ Сейджо “, споделя новият ректор проф. доктор инж. Илия Железаров Утвърдихме се като водещ проучвателен университет за подготовка на висококвалифицирани фрагменти Бизнесът ни припознава като благонадежден сътрудник Включваме се в европейската университетска мрежа Бизнесът ни припознава като благонадежден сътрудник
- Проф. Железаров, какво планува концепцията Ви за развиване на Техническия университет в Габрово?
- Устойчиво развиване и одобряване на Технически университет - Габрово като водещ проучвателен университет за подготовка на висококвалифицирани фрагменти и осъществяване на научни проучвания, отговарящи на европейските стандарти, потребностите на промишлеността и цифровото общество и заемащ значимо място на картата на просветителната и научната инфраструктура в България.
Като основната дума, по този начин както е във въпроса, е „ Развитие “, тъй като можем да надграждаме върху 55-годишната постоянна основа на нашия университет.
- Кои ще бъдат първите Ви стъпки като ректор на Университета?
- Наред със структурирането на университета за осъществяване на мандата, провеждането на избори на всички равнища и осъществяване на дейностите свързани с образователен развой, научноизследователска активност, работа по планове, кандидатстудентски банкет и други ще се подготвим за това да включим Технически университет - Габрово в картата на изследователските университети, да се включим в самодейността на Европейска комисия „ Европейски университети ” в границите на Европейска университетска мрежа, да интегрираме междинни професионални учебни заведения за осъществяване на взаимна образователна активност, да разширяваме каузи на цифровите технологии в просветителния развой и научноизследователската активност. Това е за начало…
- Вашият университет е прочут с новаторските си разработки. Работите ли по нови планове и какви са те?
- Паралелно с огромните планове по Оперативна програма НОИР интензивно работим за основаването на модел на „ Индустрия 4.0 ” на територията на университета, който да бъде употребен за образование на студенти, докторанти, възпитаници и експерти от промишлеността, а по този начин също като база за научни разработки, демонстрационен и индустриален център.
- Под Ваше управление още като заместник-ректор по научноизследователската активност върви работата по план за център за подготвеност „ Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии “, финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. Какви са резултатите? С какво ще се занимава центърът?
- В центъра за подготвеност ще се правят пазарно-ориентирани научни проучвания от водещи откриватели от седемте колегата в плана и техните екипи в две посоки: „ Интелигентни мехатронни системи и технологии “ и „ Енергоспестяващи системи и чисти технологии “. В момента се построява научната инфраструктура, а резултатите ще бъдат налични след започването на същинската работа на учените в новоизградените лаборатории.
- Как Техническият университет в Габрово си партнира с бизнеса?
- Университетът си партнира интензивно с бизнеса както в региона на научноизследователската и новаторската активност, по този начин и в образованието. Наред със взаимните планове с бизнеса, ТУ – Габрово е пионер в страната при използването на модела за бизнес-ориентирано образование на инженери, съгласуван с условията на промишлеността.
С наслаждение споделям, че в центъра за подготвеност „ Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии “ вземат участие най-вече асоциирани сътрудници от бизнеса. Този факт демонстрира, че бизнесът припознава нашия университет като благонадежден сътрудник и осъзнава нуждата от взаимната ни работа.
- Каните ли за лектори хора от действителния бизнес?
- Да. Това е една извънредно потребна процедура, която оказва помощ на студентите да се срещнат с сполучливи бизнесмени и експерти от бизнеса и по този метод да интегрират теоретичните познания с опита насъбран в действителната работна среда.
- Каква е реализацията на студентите Ви?
- В страната има недостиг на висококвалифицирани фрагменти. На фона на демографската рецесия в страната този проблем ще се задълбочава. Завършилите ТУ-Габрово имат добра реализация, а групите, които се образоват по модела на бизнес-ориентирането ще имат съвсем 100% реализация по специалността.
- През тази година вицепремиерът Томислав Дончев показа идея за нова стопанска система – промяна от произвеждане на ишлеме към произвеждане на артикули с висока добавена стойност. Кабинетът пък излезе с икономическа тактика, в която образованието като цяло и в частност техническото и инженерното е приоритет. Какво е нужно, с цел да се случи този развой?
- Това е моделът, който може да докара до развиване на промишлеността и имам вяра, че научната общественост и университетите в частност могат да бъдат доста потребни за реализирането му. Ние имаме подготвеност университетската база да се употребява за новаторски планове с бизнеса, за основаване на start-up, spin-off и spin-out и други компании, в които да намерят приложение разработките на учените, а по този начин също на студенти и докторанти.
- Как децата или техните родители, които ги направляват, могат да бъдат подтиквани да избират механически и инженерни специалности?
- Технологиите са на всички места към нас и би трябвало да даваме благоприятни условия на децата да се допрян до тях – в учебни заведения, университети, кръжоци, образователни центрове в предприятията.
- За възстановяване на връзката бизнес – обучение по какъв начин оценявате практиката в някои компании за ден на отворените порти?
- Всички се променяме – бизнеса и университетите работят в по-добър синхрон. Виждам и правя оценка позитивната смяна в последните осем години и съм деен участник в този развой. А във връзка с отворените порти мога да прибавя, че университета също е с отворени порти за бизнеса и този двустранен продан е потребен и за трите страни – изключително за студентите и тяхната бъдеща реализация.
- Наскоро ТУ-Габрово посрещна 55-та си годишнина с подписването на нов контракт за съдействие с университета „ Сейджо “, Япония. Какво планува той?
- Основната цел на подписания през ноември контракт е развиване на съдействие в региона на образованието, научните проучвания, интернационалния продан и културното схващане, в сходство с задачата и задачите на двата университета. Договорът с университета „ Сейджо “, Япония ще даде опция на студентите и преподавателите да осъществят продан и да работят по взаимни планове, по тематики значими и за двете институции. В рамките на престоя си студентите ще имат опция да проведат процедура във водещи компании в съответната страна, да се срещнат с културата и да получат начална езикова подготовка. По силата на съглашението ще стартира и подготовка на взаимна магистърска стратегия, която ще е се предлага отдалечено. Самата web-базирана платформа ще се създаде от преподавателите на ТУ-Габрово, а онлайн курсовете ще се разработят взаимно от преподаватели от двата университета.
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР