„Прави впечатление, че в България прокуратурата проглежда за наличието на

...
„Прави впечатление, че в България прокуратурата проглежда за наличието на
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Прокуратурата проглежда за шпиони, когато има критики към главния прокурор


„ Прави усещане, че в България прокуратурата проглежда за съществуването на шпиони и работата им на нашата територия в моменти, когато или се заприказва за закриване на профилираното правораздаване или се издигнат рецензии към работата на основния прокурор “. Това означи в предаването „ Тази събота “ министърът на правораздаването Надежда Йорданова по случая за изнесената от Иван Гешев информация за двама съветски шпиони в България.

Надявам се този шпионски скандал да не се трансформира в следващия фойерверк, който стартира по този начин обществено в работата на прокуратурата и няколко месеца по късно утихва, разяснява тя.

Оставката на Иван Гешев като основен прокурор

През седмицата Надежда Йорданова внесе предложение до пленума на Висшия правосъден съвет за освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев.

„ Това не е война сред институциите, аз като правосъден министър ползвам закона подобен, какъвто е. В случая, когато се установяват нарушавания от страна на основния прокурор, аз ползвам пълномощията си по конституция “, изясни тя. По думите и Гешев е направил такива нарушавания, че да му бъде преустановен предварително мандатът.

„ Време е да приемем, че в една правова страна институциите работят в сходство със закона. Аз като правист не съм подхождала към деяние, което е обречено. Висш съдебен съвет е задължен да прегледа всъщност всяко едно изказване. Този Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа настояванията всъщност. Ако не приключи мандата, ще носи отговорност пред обществото “, означи Надежда Йорданова.

Правна помощ за бежанците от Украйна

Министърът на правораздаването съобщи още, че българската страна подхваща всички ограничения за координирано изпитание на всички институции, с цел да помогне на бежанците от Украйна. Това, което направихме още миналата седмица, е да разтеглим правната помощ по отношение на лицата, които навлизат на територията на България, означи тя.

Надежда Йорданова посочи, че се обезпечава помощ посредством националното бюро за правна помощ и тя е безвъзмездна.

„ От през вчерашния ден беше задействана директивата за краткотрайна протекция на Европейски Съюз. Това значи, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на Европейски Съюз и да се употребяват с поддръжка. Правата, които имат като бежанци са за обществена протекция, здравна помощ, работа, настаняване, цялата палитра от благоприятни условия. Има опция тази протекция да бъде удължена с още 6 месеца “, изясни министърът на правораздаването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР