Десислава Димитрова е на 31 години. Работи като ръководител на

...
Десислава Димитрова е на 31 години. Работи като ръководител на
Коментари Харесай

Все повече жени у нас избират професията "Ръководител на полети"


Десислава Димитрова е на 31 години. Работи като началник на полети. Тя се грижи за нашето безвредно пътешестване със аероплан. Интервюто ни се организира в последния ѝ работен ден преди майчинство. Посреща ни в оперативната зала, която доста рядко отваря порти за външни лица, тъй като едно нехайство може да коства човешки животи.

„ Сега се намираме в оперативна зала, където извозвам по-голямата част от работното си време. Тук съответно са работните позиции на контрола. Ръководителите на надзор се занимават с целия прелитащ трафик на въздушното пространство на България “, споделя тя.

Всеки ден през нашето небе прелитат към 3000 въздухоплавателни средства.

„ Винаги работим в двойки - началник полети радар и планиращ. Планиращия изследва трафика и приказва със прилежащите страни, региони и разисква изискванията, на които би трябвало да преминат. А радарният, където съм аз, управлява напълно връзката с водачите и самолетите и при потребност им дава указания за разминаване, безвредно разминаване, набор, смъкване “, прибавя тя.

Десислава изяснява, че метода, по който поддържат връзка е редуциран до елементарни къси изречения и много постоянно даже не е най-правилният британски.

„ Но е редуциран до толкоз малко, че аз като началник полети кажа на даден водач би трябвало да не разбере друго нещо и да не направи друго нещо, тъй като по този начин е имало и авиационни произшествия в предишното – не тук, само че по света и се употребява тогава общоприета словосъчетание по какъв начин да поддържат връзка, да дават мотив за някакъв случай. Имала съм много такива случки, само че всички не са били с драматичен или заплашителен край, а краткотрайна обстановка, когато ти блокира честотата и ти не можеш да се свържеш с водача “, добави тя.

Десислава разказва специалността си с думите „ динамичност, отговорност и независимост “. Все повече дами като нея избират да се развиват в тази сфера. И макар, че е считана за обичайно мъжко предопределение, в България през днешния ден към този момент има 47 дами на тази позиция.

„ Моето обучение е радикално друго от това, което човек си показва, че би трябвало да има за началник полети. Завършила актьорство за трагичен спектакъл и доста инцидентно разбрах за тази специалност. Един мой сътрудник беше стюард и ми разказваше за тази специалност и аз ревизирах в интернет какви са условията за кандидатстване. Видях, че мога да аплайвам, тъй като се изисква единствено бакалавърска степен и замразих за малко тази концепция и след една-две години, когато първото ми дете беше родено. Мъжът ми сподели – за какво пък да не се пробваш и по този начин ми даде сили да се хвърля в това начинание и оттова нататък към този момент стартира асортимент, образование “, споделя тя.

Десислава е и балерина. Като актриса в Театъра на българската войска е имала функции в над 10 български постановки. В деня на изявлението си за работа тя се качва и на сцена, а също така споделя двете безредици със своя първи наследник, който чака.

„ И той е минал през цялото образование и до момента в който прохождаше, аз седях с едни лекции и четях за аеродинамика и авиация. Като го взимах от лекции ходехме на площадката да го разхождам и от самото начало трябваше да изучавам за самолети и им една апликация за следене на полетите и непрекъснато на него му разказвах “, прибавя тя.

Тя добави, че работата ѝ носи огромно наслаждение. Всяка жена, подготвена да последна пътя на Десислава, може да го направи, тъй като и сега се търсят дами за тази специалност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР