Младежкият хълм в Пловдив горя за трети път в последните

...
Младежкият хълм в Пловдив горя за трети път в последните
Коментари Харесай

Находки под Младежкия хълм в Пловдив: Стотици доброволци разчистват след пожарите 


Младежкият рид в Пловдив пламтя за трети път в последните месеци. Той е първият от пловдивските тепета, разгласен за предпазена територия. Вече втори месец стотици доброволци го разчистват и стартират отначало след всеки пожар.

Изпод пластовете пръст излизат непредвидени находки – каменни алеи, шахти, парапети, бордюри:

“Откривам алеи, които са заровени под многогодишни пластове от листа, пръст, корени от човешкото безхаберие. Учител съм и желая с това да дам образец на хората към мен ", споделя доброволка.

" Просто ние доста обичаме хълма. И всичко, което зависи от нас, ще го създадем. ", друга доброволка.

Доброволецът Любомир Чакъров демонстрира купчина събрани боклуци.

Вдъхновител на гражданската самодейност е 49-годишният Стоян Стоянов. В опит да си напомни местата, където в детските години се е разхождал с дядо си, той с смут открива, че те безусловно са затрупани и липсват.

" И минавайки по централната алея, на единия от завоите инцидентно видях затрупаните в храстите каменни стъпала. Разбутах храстите, влезнах в тях. И се оказа, че имаме над 4 километра построени каменни и павирани алеи ", описа Стоянов.

Той снима клип и го разгласява в обществените мрежи. Десетки откликват. Сред тях е Христин Тонев. Той взема решение да пожертва свободното си време, с цел да работи гратис за облагородяването на парка:

" Всичко е обрасло, всичко е колумбийската джунгла. Виж какво става! Непроходимо. И няма метод, това би трябвало да се почисти. Това е на пловдивчани, това е наше завещание ", сподели Тонев.

Сред запалянковците има и чужденци. 19-годишният американец Джъстис Барни е удивен от концепцията.

" Харесва ми да съм тук, да разтребвам и изпод да откривам каменни стъпала и алеи. Трудно е, изисква физически старания, само че си заслужава идеята. Тук оказвам помощ за повторно ", съобщи Барни.

" Вече седма седмица се занимаваме с алеите. Направили сме към този момент към може би 80%от терена ", изясни Стоянов.

Доброволците правят работата на институциите, само че се надяват, откакто приключат - общината да облагороди и резервира върнатите към живот алеи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР