Броени дни ни делят от пореден световен рекорд в авиацията.

...
Броени дни ни делят от пореден световен рекорд в авиацията.
Коментари Харесай

Мак Ръдърфорд тръгна на околосветска обиколка със своя ултралек самолет


Броени дни ни разделят от следващ международен връх в авиацията. 24 август ще бъде денят, когато в България ще посрещнем Мак Ръдърфорд на летище " София Запад " при завършването на околосветското му странствуване.

“Винаги съм знаел, че желая да направя нещо особено в своята авиационна кариера. Но не бях сигурен какво тъкмо желая да направя. След като сестра ми прелетя към света, към този момент знаех, че това е нещото, което желая и аз да реализира! И си споделих – за какво да не опитам и аз”, описа Мак.

Сестрата на младежа - Зара Ръдърфорд към този момент записа името си в историята на върховете на Гинес.

“Никога не съм си представяла, че планетата е толкоз дребна. Няма да не помни по какъв начин летях над Сибир при температура минус 35 градуса. Долу на земята нямаше никакви хора, а беше толкоз красиво поради снега ", сподели Зара.

Тя се трансформира в най-младата жена водач, съумяла да прелети над света сама със своя аероплан.

Едва на 19 години и изцяло сама съумява за 6 месеца да прелети над 5 континента. Струваше й се рисково и скъпо да прелети над света. Но тийнейджърката съумя.

Братът и сестрата са особени младежи – с цели, невъзможни фантазии и постоянно усмихнати. Зара към този момент впечатли света. Сега на ход е по-малкият й брат. Преди дни Мак Ръдърфорд стартира своята въздушна случка.

“Околосветската обиколка възнамерява 4 континента, 30 страни, 50 спирки. Излитам на следващия ден от София. След това се насочвам към Сицилия, през пустинята Сахара, джунглата, Мадагаскар, след това на изток, по-късно на север към Исландия, Гренландия - най-после Белгия и още веднъж ще кацна в София”, изясни Мак.

Като по-малък Мак е изпитвал боязън да лети, макар че е роден в фамилията на опитните водачи Сам и Беатрис. Именно родителите възпламеняват искрата към висините и у двете си деца.

“Още като бебе пътувам с моето семейство с разнообразни самолети, само че за първи път пилотирах самичък, когато бях на 7. Тогава доста ме беше боязън да хвърча и почтено да си призная никак не ми харесваше. Но превъзмогнах страха си и преоткрих пристрастеността си да летя”, сподели Мак Ръдърфорд.

Както в фантазията на Зара, по този начин и в приключението на Мак повярва мощно българският ИТ бизнесмен Димитър Димитров. Пред bTV той описа за своето детство, за невъзможните фантазии, както и за парашутните скокове на същото летище, от което английското момче стартира своя околосветски полет.

Ако успее да обиколи света със своя ултралек аероплан, Мак Ръдърфорд ще запише името си в историята - като най-младият водач, постигнал това изцяло самичък. Или съвсем самичък.

Момчето пилотира ултралекия аероплан Shark, който развива скорост от над 300 км/ч, а при мощни пориви напразно машината е още по-бърза – до 400 км/ч/. Тийнейджърът ще прелети през въздушното пространство на десетки страни. Някои от спирките му по пътя включват Алжир, Мадагаскар, Обединените арабски емирства, Индия, Китай, Япония, Съединени американски щати и Исландия като проектът е на няколко дни да нощува на друго място.

В момента върхът за най-млад мъж, обиколил Земята със аероплан, се държи от британеца Травис Лъдлоу. През 2021 година той приключи пътуването си на възраст от 18 години и 150 дни.

Неразделните семейство Ръдърфорд в този момент ще споделят с Мак по радиостанцията и по телефона.

“В мен бушуват разнообразни страсти – горделивост, терзание, горест, само че и наслада, че Мак има опция да сбъдне фантазията си. Има риск, само че летенето е като шофирането и то крие риск”, сподели Беатрис, майката на Мак.

Очаква се Мак да обиколи света и да се завърне в България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР