Прави се опит за противопоставяне на институциите по темата за

...
Прави се опит за противопоставяне на институциите по темата за
Коментари Харесай

Цачева обвини Нинова в опит за противопоставяне на институциите

Прави се опит за опълчване на институциите по тематиката за антикорупционния закон. С тези думи министърът на правораздаването Цецка Цачева разяснява водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която попита в изказване до медиите за какво министър председателят Бойко Борисов е излъгал, че с президента са се договорили за антикорупционния закон.

Преди две седмици Борисов сподели, че персонално се е договорил с Румен Радев по какъв начин ще бъде построена структурата на бъдещия самостоятелен антикорупционен орган. Вчера президентът обаче сподели, че антикорупционният закон в настоящия му тип няма да реши проблемите с корупционния модел на ръководство, и отхвърли да се е договарял с Бойко Борисов за него.

Цачева изясни, че антикорупционният закон е разработван от Министерството на правораздаването от работна група в необятен състав от участници -представители на правосъдната власт, неправителствените организации, университетските среди и обществеността. От 31 юли той е качен на страницата на Народното събрание за обществено разискване, което ще бъде приключено на 1 септември. Цачева не е съгласна с коментара на Румен Радев, че планувания в закона антикорупционен орган е " машинален общ брой от в този момент настоящи структури ". " Изцяло нов е единният орган, ясно са написани неговите пълномощия и отговорности, с които той ще разполага във взаимоотношение с други вътрешни структури и организации, което ще става посредством преднамерено написани указания за съгласуваност сред тези звена ", сподели Цачева.

Според нея проектозаконът на левицата се отличава главно в два пункта. " Първият е, че те плануват опция за проверяващи функционалности на новия обединен антикорупционен орган, наименуван съгласно тях Специална организация. С това всъщност се прави фактически машинален общ брой от пълномощия, които към този момент са отречени, тъй като фигурата на проверяващия сътрудник или контрольор ние сме я имали по времето на кабинета " Орешарски ", когато за малко бяха основани такива благоприятни условия и пълномощия за структурата на ДАНС ", сподели Цачева. Тя добави, че този опит не е довел до резултат. " Още повече западните ни сътрудници отхвърлиха тази опция, защото тя не води до затваряне на цикъла подобен, какъвто и президентът Радев го показа пред нас, а точно – разбор, който допуска информация, сигнал, следствие и обвиняване. Според Конституцията и настоящите закони в страната е ясно кои са структурите, които насочат обвиняването, това във всички случаи е прокуратурата, а във връзка с останалите пълномощия – те са такива, каквито са написани и в министерския законопроект ", уточни Цачева.

Другата отлика сред двата законопроекта е методът, по който се структурира управлението на този обединен орган. Според Цачева в република с парламентарно ръководство ръководителят на този обединен орган следва да се избира от Народното събрание и останалите му членове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР