Правата на гражданите са една от трите основни теми, за

...
Правата на гражданите са една от трите основни теми, за
Коментари Харесай

Какво ще стане с европейците във Великобритания след Брекзит

Правата на жителите са една от трите съществени тематики, за които Брюксел и Лондон би трябвало да се спогодят във връзка с Брекзит. (Другите две - финансовите отговорности на Англия и границата с Ирландия).

Еврокомисията искаше да записва задоволително огромен прогрес по тези въпроси, преди да извърши желанието на Лондон да стартират диалози за бъдещите търговски връзки.

Днес ръководителят Жан-Клод Юнкер съобщи, че напредъкът е задоволителен и втората фаза на договарянията може да стартира.

Ето какво се схванаха екипите от двете страни на Ламанша във връзка с правата на европейските жители във Англия и на британците в Европа.

Главната цел на Споразумението за овакантяване е да разреши ефикасното практикуване на права, които произлизат от законите на Европейски Съюз и се основават на предходните житейски избори на жителите, в това число правото на свободно напредване, упражнено преди датата на Брекзит, гласи уводът на документа.

За кого става въпрос

За жители на Европейски Съюз, живеещи законно във Англия, и британци, живеещи законно в Европейски Съюз, както и фамилиите им, които живеят в съответната страна.

След датата на Брекзит съглашението ще се отнася и за деца (родни или осиновени), сътрудници от брак, записано общуване или дълготрайна връзка; директни наследници под 21-годишна възраст или на прехрана на един от партньорите; директни родственици по възходяща линия на прехрана.

Въпросите за други членове на фамилията ще се преглеждат в сходство с националните закони.

Споразумението обгръща и служащите, които живеят в една страна и работят в друга.

Разрешения за престояване

В тази секция няма новости – тя на процедура повтаря проекта на Лондон, разгласен преди няколко седмици.

Държавите ще имат право да изискат от засегнатите жители да си извадят документ за право на престояване. Хората ще имат две години за това, по това време Споразумението ще подсигурява правата им. Таксите за издаване на документи ще са същите като за жител на съответната страна.

Системата за това би трябвало да е " къса, елементарна, насочена към потребителя ", като се планува бюрократичната процедура да е снизходителна и гъвкава. Молбите на фамилиите, подадени едновременно, ще се преглеждат дружно.

Условията за право на непрекъснато престояване ще са тези от съответната инструкция на Европейски Съюз (2004/38/ЕО) – хора, обитавали в продължение на 5 години; трудещи се, навършили възраст за пенсиониране или обитавали в продължение на 2 години и спиращи да работят в следствие от трайна неработоспособност; хора, работили в съответната страна три години и траяли да живеят в нея, въпреки да работят в друга.

Разрешението на престояване, което някои жители към този момент имат, ще бъде конвертирано в нов документ гратис, като ще се правят единствено инспекции на идентичността, актуалното местопребиваване и престъпното досие.
Здравеопазване и обществено обезпечаване

И двете ще следват съответните европейски регламенти (съответно номера 883/2004 и 987/2009). Европейската здравна карта ще продължи да работи, т.е. живеещите в друга страна ще имат право да употребяват здравните си осигуровки в нея.

Ябълката на раздора

Върховенството на Европейския съд над английските съдилища бе един от главните рефрени на деятелите за Брекзит, които упорстваха, че това е унизително и ненужно. До януари тази година Тереза Мей бе безапелационна, че Англия ще излезе от юрисдикцията на Люксембург.

Сегашното съглашение обаче приема, че правата на жителите ще бъдат интерпретирани в сходство с практиката на Европейския съд в Люксембург, насъбрана до датата на Брекзит. Националното законодателство също би трябвало да се съобрази с него, а законът за Брекзит ще инкорпорира правата на европейците в английските закони, като те ще имат превес над други правни уредби, които са в спор с тях.

" Съдът на Европейския съюз е крайният съдия по интерпретациите на правото на Съюза. В подтекста на използването или на интерпретацията на тези права, английските съдилища ще обръщат съответно внимание на обвързваните с тематиката решения на Съда на Европейски Съюз след " датата на Брекзит, написа в текста.

" Споразумението също по този начин би трябвало да откри механизъм, който да разреши на английски съдилища или трибунали да решат, обърнали съответно внимание дали съществуват свързани с тематиката каузи, да насочат въпроси към Съда на Европейски Съюз за интерпретацията на тези права, там където сметнат, че решение на Съда на Европейски Съюз е належащо, с цел да може английските съдилища или трибунали да вземат решение по дело. "

Нещо повече – английското държавно управление и Европейската комисия ще имат правото да се намесват в каузи пред Съда в Люксембург и пред английски съдилища, когато въпросите ги засягат.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР