Познаваме елдата основно като брашно, получено от тази култура, което

...
Познаваме елдата основно като брашно, получено от тази култура, което
Коментари Харесай

Позната е на всички, но знаехте ли колко е полезна всъщност?

Познаваме елдата главно като брашно, получено от тази просвета, което е по-пълноценен и потребен избор от бялото брашно, само че елдата има и потвърдено от научна и здравна позиция положително влияние върху редица функционалности в човешкото тяло. Какво лекува елдата е обоснован въпрос, чиито отговор търсим през днешния ден, с цел да включим в менюто си потребната просвета точно там, където ще ни бъде най-нужна съгласно самостоятелното здравословно положение.

Какво лекува елдата?

Брашното, което се извлича от културата, служи освен за храна, само че е и средство за лекуване на редица болести.

- Eлдата оказва значимо възстановяване на притока на кръв посредством подсилване на вените и дребните кръвоносни съдове.

- Доказано оказва помощ за лекуване на разширени вени, както и за попречване на атеросклерозата. Ежедневната потреблението на чай от елда в продължение на 3 месеца оказва значимо въздействие върху стопирането на процесите, свързани с разширените вени.

- Тази просвета е скъпа за диабетиците, защото оказва помощ за надзор над диабета посредством възстановяване на метода, по който тялото обработва кръвната захар. Ежедневната потреблението на единствено 100 грама брашно от елда усъвършенства дълготрайния глюкозен толеранс при хора с диабет. Ако приемът на елда продължи до 3 месеца, растението усъвършенства зрението, повредено от неконтролиран диабет.

- Елдата се грижи за здравето на сърцето. Американската сърдечна асоциация предлага най-малко половината зърнени храни в диетата на човек да са пълнозърнести, да вземем за пример елда. Изследвания, извършени през 2015 година, потвърдиха връзката сред диети с по-високо наличие на пълнозърнести храни и по-ниския риск от сърдечни болести.

- Елдата е богата на фибри, които оказват помощ за възстановяване на равнищата на холестерола в кръвта, което понижава риска от сърдечни болести, диабет, инсулт и затлъстяване. Фибрите са скъпи за поддържане на стомашно-чревното здраве, поощряване на загуба на тегло и ни поддържат сити дълго време, с което подкрепят постигането на тънка талия.

- Елдата е богата на антиоксиданти. Основният антиоксидант полифенол в елдата, рутинът, може да понижи риска от рак и да помогне за поддържане на обикновено кръвното налягане и липиден профил. Кверцетин е различен антиоксидант, който от основно значение за здравето.

- Богата на скъпи минерали – магнезий, мед и на протеини, елдата понижава риска от сърдечни болести, като предотвратява образуването на кръвни съсиреци, редуцира възпалението и поддържа кръвното налягане в естествени граници.

Какво да имате поради, в случай че предприемете лекуване с елда?

1. Дамите, очакващи дете, не би трябвало да подхващат самолечение с елда, защото не е известно въздействието на брашното върху бременната и плода.

2. Възможна е алергия към елдата, сходно на всяка алергия към храна. Тя може да бъде лека и да се показва в сърбеж, обрив или хрема, само че може да бъде тежка и животозастрашаваща, изискваща незабавна здравна помощ.

3. Страдащите от цьолиакия или сензитивност към глутен би трябвало доста деликатно да прибавят елда към менюто си, защото не е ясно дали е изцяло безглутенова и може ли да се употребява умерено от хора с глутенова назадничавост.

4. Диабетиците приемащи огромни количества елда, би трябвало да наблюдават равнищата на кръвната си захар дружно с лекуващия доктор и да трансформират дозата на лекарството си при потребност.

5. Приемът на елда би трябвало да бъде прекратен 3 седмици преди и след хирургична интервенция. Съществува безпокойство, че елдата може да попречи на контрола на кръвната захар по време на и след интервенцията.

6. Ако страдате от хронични болести, в случай че приемате медикаменти за тях, постоянно е най-добре да се консултирате с лекаря си, преди прекратяване на банкет на елда и при включване на елдата в ежедневното меню. Нищо от това не би трябвало да е целеустремено държание, което не е премислено, осведоми actualno.com.

Статията има единствено осведомителен темперамент и не замества лекарска консултация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР