Познати като най-ниските хора в света, пигмеите, които обитават горските

...
Познати като най-ниските хора в света, пигмеите, които обитават горските
Коментари Харесай

Пигмеите в Африка се опитват да запазят първобитния си начин на живот

Познати като най-ниските хора в света, пигмеите, които населяват горските региони на Централна и Западна Африка още се стремят да запазят своята просвета, просъществувала от хиляди години.

В момента в света са останали към 120 000 пигмеи, като множеството от тях живеят в гористите местности на Камерун наоколо до Атлантическия океан, оповестява Анадолската организация. Наименованието, с което ги назовават европейците, в превод от гръцки значи " джуджета " и се дължи на междинния им растеж, който не надвишава 120 см.

Отделни дребни пигмейски общности са се съхранили и в Руанда, Бурунди, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Замбия, Габон и Ангола.

Но местообитанията на тези племена последователно се стесняват, поради все по-бързото изгубване на дъждовните гори, породено от добива на дървен материал. В същото време на пигмеите не е разрешено да живеят в гори, избрани за национални паркове.

Правителството на Камерун не съумя да наложи своята интеграционна политика във връзка с пигмеите, ориентирана към определяне на установен метод на живот. Те не престават да се придържат към обичайния си метод на живот, който е прекомерно друг от този на уседналите нации в Континентална Африка.

Пигмеите прекарват по-голямата част от времето си, ловувайки надълбоко в горите и събирайки плодове и билки. Те не употребяват пари, а ползват система за бартер, търгувайки с имуществото си.

Тези хора постоянно трансформират местообитанието си, търсейки храна, като ловуват с дървени или каменни стрели, копия и мачете. Животните, с които се хранят, са най-вече маймуни, антилопи, газели и слонове.

Сред главния им източник на храна са и дивите овощни дървета - те употребяват всекидневно диви сливи, известни като сафу, както и диво манго и ядки.

Пигмеите са мощно загрижени, че хората са почнали да изсичат дърветата в населяваните от тях гори, които на процедура им обезпечават всичко належащо, с цел да живеят.

Тъй като не са приети за жители, пигмеите нямат достъп до обществени услуги. Лекуват се благодарение на естествени средства: листа, кора от дървета или диви растения.

Така да вземем за пример дърветата моринга, известни още като „ дървета знамение “, са постоянно срещани в тропическите гори, населявани от пигмеите, и те ги употребяват за лекуване на високо кръвно налягане. Мехлемът пък, подготвен от растението Nlouer, се употребява против отравяне, а сироп от кората на дървото Abda Zoak, известно още като „ слонско дърво “, оказва помощ при лекуване на стомашни проблеми.

Болки в костите и ставите пигмеите лекуват, като загряват кората на дървото Azobe и масажират по-късно травмираната зона.

Вечерно време след лов и събиране на плодове, пигмеите се събират към огъня, където слушат препоръките на старейшините и танцуват.

Запазвайки вярата си в анимизма като цяло, пигмеите имат вяра, че всичко в природата има дух. Те имат вяра в отвъдното и в непрекъснатото наличие на духовете на своите предшественици, което е причина да крият мъртъвците в дървета или пещери.

Още от АФРИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР