Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт

...
Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт
Коментари Харесай

Цените на имотите в Банско удариха тавана

Позитивна наклонност на пазара на парцели в зимния ни курорт Банско през последните две години, регистрират брокери. Цената на жилищата в курорта доближи 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината.

Тя е повишена със 100 евро за кв. метър за интервала 2017-2019 година, стана ясно на конференция в София, на която участваха водещи брокери от цялата страна, написа "Труд ".

Българите имат 50% дал от купувачите на парцели в Банско и Слънчев бряг, а в Боровец и Пампорово пазарът се движи напълно от българи, оповестиха специалистите. Но поради засиления интерес от купувачи, както от България, по този начин и от Русия, Израел и Украйна, предлагането се изчерпва, защото няма нови планове в осъществяване.

Според Полина Стойкова, шеф на огромна компания за парцели, в зимния курорт може да се откри жилище за 10 хиляди евро, само че цената доста зависи от това къде се намира.

Банско е рекордьор по покупко-продажби спрямо другите ни зимни курорти и в града записват 3,4% растеж на продажбите на парцели през 2019 година спрямо 2018 година

От към 1220 покупко-продажби през предходната година те нарастват до близо 1260 през актуалната. В Боровец покупко-продажбите са много по-малко, поради прекомерно лимитираното предложение на жилища за продажба – 750 през 2019 година, спрямо 610 през 2018 година, а цените там са сходни, като при другите курорти – малко под 400 евро за кв. метър. В Пампорово регистрират минимум покупко-продажби – общо 500.

В София цените на жилищата остават към 1100 евро за кв. метър, сподели Стойкова и добави, че превес в покупко-продажбите имат парцелите ново строителство. 55% от хората без жилище възнамеряват да закупят собствен дом, като от тях половината считат да употребяват ипотечен заем, демонстрира разбор на една от банките.

При финансирането се регистрира 10% растеж на междинния размер на заема, като най-често заем взимат за тристайни жилища над 90 кв. метра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР