Повишаването на цената на петрола и газа до рекордно високи

...
Повишаването на цената на петрола и газа до рекордно високи
Коментари Харесай

Може ли ЕЦБ да подкрепи курса на еврото?

Повишаването на цената на петрола и газа до рекордно високи нива, на фона на вилнеещата в Украйна война, кара част от вложителите да си задават въпроса за възможна, въпреки и малко евентуална, интервенция на Европейската централна банка в поддръжка на еврото.

На пръв взор би било необичайно ЕЦБ да избере усилване на курса на единната валута вместо повишение на лихвите като инструмент за преодоляване на растящата инфлация, макар че и двете ограничения дейно стягат паричната политика, написа анализаторът на Ройтерс Джейми Макгийвър.

И до момента в който еврото се намали по отношение на $ тази седмица, то остава устойчиво по отношение на по-широката кошница от валути и към момента е под 5% от рекордните си равнища.

От последната директна интервенция на ЕЦБ в поддръжка на еврото минаха повече от 20 години. Но във времена на война и рецесия нищо не може да се изключи като опция, счита Макгийвър.

Ръстът в цените на суровините (особено петрола и естествения газ), откогато съветските танкове влязоха в Украйна, е с такава големина, че по-нататъшното обезценяване на еврото може да извади отвън надзор инфлационната серпантина.

Подобно предизвестието насочи анализаторът на Deutsche Bank Джордж Саравелос. Той счита, че ЕЦБ няма да успее да поддържа еврото по други способи, като повишение на лихвените проценти или вербална интервенция.

По думите му, покачващите се цени на силата в този момент са най-голямата опасност за стопанската система на еврозоната, която може да отприщи "порочна инфлационна серпантина ", която да се придвижи върху финансовия бранш като цяло.

Цената на петрола, измерена в евро, е на рекордни нива, увеличавайки се с съвсем 25% единствено за седмица и с 50% от началото на годината. Цените на природния газ са се нараснали повече от два пъти от средата на февруари и са нарастнали седемкратно за последните 12 месеца.

През 2011 година страните от Г7 започнаха координирани дейности за намаляване на японската йена след земетресението, цунамито и нуклеарната злополука във Фукушима през март същата година.

Това беше последният път, когато ЕЦБ интервенира непосредствено на валутния пазар. Предишният сходен случай беше от 2000 година, когато институцията организира серия от интервенции за покупки на евро на стойност 10 милиарда евро, защото нововъзникналата (по това време) валута загуби съвсем 30% от първичната си стойност.

Като цяло валутните интервенции не са нещо, което ЕЦБ приема безгрижно. Откакто Русия нахлу в Украйна, еврото отслабна с 2% по отношение на $ до 1.1050 $.

По-слабото евро към момента може и да съставлява известно главоболие за ЕЦБ, защото годишната инфлация в еврозоната е на рекордно високи равнища от 5.8% и евентуално ще се покачва още.

В същото време множеството анализатори и пазарни участници предвиждат, че единната валута ще продължи да поевтинява. Робин Брукс, основен икономист в основания във Вашингтон Институт за интернационалните финанси, счита, че достигането на паритет по отношение на щатския $, което би означавало 10% амортизация на еврото по отношение на сегашните равнища, може да пристигна в границите на три месеца.

Принципната позиция на ЕЦБ от стартирането на еврото през 1999 година е, че централната банка се намесва на валутния пазар единствено в случаите на финансов безпорядък или неоправдана неустойчивост.

До този миг тя е прибягвала до сходни дейности доста рядко, което допуска, че пазарните условия ще би трябвало да се влошат доста, с цел да го направи още веднъж, написа още Макгийвър.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР