Повечето важни събития, случвали се в най-близката история на България

...
Повечето важни събития, случвали се в най-близката история на България
Коментари Харесай

Министър Кралев пред ученици: Не чакайте друг да взима решения вместо вас, бъдете активни!

„ Повечето значими събития, случвали се в най-близката история на България са ставали с дейното присъединяване на възпитаници от по-горните класове и студенти. Всяко потомство си има своята задача, която би трябвало да си откри и да отстоява. Това няма по какъв начин да се случи без да се научите в учебно заведение, че би трябвало да сте по-активни и да имате доста по-силна и ясно изразена позиция. Не чакайте различен да взима решения вместо вас, бъдете дейни! “ Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев на представянето на Наръчник за ученическо самоуправление пред възпитаници в постройката на министерството.
Наръчникът се издава от Министерството на младежта и спорта със съдействието на Национален юношески конгрес (НМФ) и Софийски училищен съвет. Материалът е възложен на ММС от Никол Първанова, която е на 18 години и е ученичка в 12-ти клас на 12 СУ „ Цар Иван Асен II ”. Никол е учредителен секретар в работна група „ Гражданска интензивност “ към Национален юношески конгрес и един от основателите на Софийски училищен съвет.

„ Благодаря на министър Кралев, тъй като в негово лице срещнахме поддръжка за издаването на Наръчника за ученическо самоуправление “, сподели Никол Първанова. Тя изясни, че преводът на наръчника и работата по него е лишил две години и напъните на доста обществено ангажирани младежи.

„ Когато бях възпитаник, живеех във време, в което свободното мислене и това да бъдеш друг беше недостатък. Трябваше да растем идентични, да мислим по верния метод. Но все пак имаше зрънца, имаше свободомислещи хора, които бяха в основата на демократичните промени, настъпили в България при започване на 90-те години. Така че, когато Никол ми показа концепцията за издаване на справочник, който да подтиква младите да бъдат дейни, аз я харесах “, сподели министър Кралев. „ Всяко историческо време, дава късмет на младежите с позиция да се изявят. Ако тези качества не се възпитават от родителите и в учебно заведение, няма по какъв начин да бъдат построени “, добави той.

На представянето на наръчника пред младежи от столични учебни заведения участваха и ръководителят на синдиката на българските учители Янка Такева и ръководителят на НМФ Илина Мутафчиева. Янка Такева благодари на министър Кралев за ангажираността на министерството с проблемите на учениците и издаването на наръчника. През целия ден в постройката на ММС се организира и образование на обществено ангажирани младежи за ученическото самоуправление и полемики за сполучливото включване на младежите.

Основна концепция на ученическото самоуправление е да се даде опция на учениците сами да провеждат живота си в учебно заведение и даже да бъдат част от неговото ръководство. Най-често в гимназиите се основават по този начин наречените „ училищен препоръки “, чиято цел е да съберат дейните и стимулирани възпитаници в единна общественост, обединена към решение на проблеми в учебно заведение и организирането на начинания от всякакво естество. Ученическите препоръки са в помощ и поддръжка както на учениците при решение на проблеми от тяхното всекидневие, по този начин и на учителската общественост и управлението на учебните заведения в процесите на взимане на решения.

Министерството на образованието и науката, в лицето на министър Красимир Вълчев, е поело ангажимент Наръчник за ученическо самоуправление да доближи до всяка гимназия и приблизително учебно заведение в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР