Повечето балкански държави напоследък отчитат нарастване на случаите на COVID-19,

...
Повечето балкански държави напоследък отчитат нарастване на случаите на COVID-19,
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Повечето балкански страни в последно време регистрират повишаване на случаите на COVID-19 , само че единствено една-две от тях оповестиха стягане на ограниченията в битката с пандемията през последната седмица. Сърбия заяви, че ще вкара зелен документ, а Румъния се готви да разпусне учениците в двуседмична почивка. Същевременно с по-бърз или по-бавен ритъм не престават имунизационните акции в страните на Балканите, а управляващите се пробват да насърчат имунизацията като единствения потвърден способ за ограничение на пандемията. 

РУМЪНИЯ

На фона на съществено повишаване на новозаразените в Румъния румънските възпитаници ще излязат в двуседмична почивка от понеделник. Решението бе оповестено от президента Клаус Йоханис след среща с представители на държавното управление, отдадена на ограниченията против разпространяването на COVID-19. Държавният глава акцентира, че имунизацията е единственото средство за секване на пандемията и настоя, че са нужни спомагателни ограничавания.
Скептицизмът във връзка с имунизациите остава висок в тази страна, без значение че съгласно данните през първите 10 дни на октомври по един човек е умирал от COVID-19 на всеки шест минути в страната, показва Ройтерс. Към 19 октомври са били изцяло имунизирани 5,7 млн. души или към 29 на 100 от общото население. Страната е изправена пред дефицит на кревати в интензивните отделения. Тази седмица Румъния сложи и безспорен черен връх - 574 души починаха единствено за едно денонощие от COVID-19, съгласно данните за 18 октомври на румънското държавно управление. Оповестените нощес данни бяха за 448 умряли и 16 110 новозаразени.

В СЛОВЕНИЯ не престават митингите против имунизацията и рестриктивните мерки, на първо място наложителните зелени документи. Премиерът Янез Янша упрекна протестиращите за увеличаващите се случаи на ковид в страната. Броят на новите случаи в Словения е съвсем двоен през последните дни по отношение на този от миналата седмица. На 21 октомври страната записва 1845 инфектирани с ковид и седем умряли от COVID-19. Към 19 октомври са били имунизирани 1,1 млн. души или към 52 на 100 от популацията на страната.

СЪРБИЯ

Сърбия реши да вкара зелени документи, които влизат в действие от на следващия ден, 23 октомври, от 22 часа. Те ще са наложителни за влизане в затворените елементи на заведенията за хранене. Общинската полиция и всички инспекции ще ревизират строго освен зелените документи, а и спазването на всички съществуващи ограничения в магазините, комерсиалните центрове и в сходни обекти, предизвести министър председателят Ана Бърнабич. На чужденците ще им е нужен цифров документ на Европейски Съюз или документ от страната, с която Сърбия има подписан контракт за признание на документа. Сертификатът ще може да се показва на хартия или в цифров формат на мобилния телефон. Той може да включва както доказателство за цялостна имунизация, по този начин също PCR тест, не по-стар от 72 часа, антигенен тест не по-стар от 48 часа или уверение за преболедуван COVID-19, не по-старо от седем месеца. В Сърбия през вчерашния ден са регистрирани 7327 случая на новозаразени и 59 смъртни случаи. Ваксинирани с две дози са 2,9 милиона души или 43 на 100 от популацията.

ТУРЦИЯ
Седмичните данни за разпространяването на ковид в страната сочат, че инфектираните са се нараснали в 46 окръга, в това число в Истанбул. Същевременно продължава интензивната имунизация в страната, където са сложени над 114,6 милиона дози ваксина до момента. 76,86 % от жителите са имунизирани с две дози ваксина. Започнаха тестванията върху доброволци и на създадената от турски екипи ваксина против COVID-19 - " Турковак ", която е поставяна като трета доза. През последните дни броят на новорегистрираните случаи на инфектирани на денонощие е към 30 хиляди, а жертвите са към двеста на ден. Снощи данните демонстрират 28 465 новозаразени и 198 смъртни случая.

ГЪРЦИЯ записва растеж на случаите на новозаразени с COVID-19, като на седмична база се регистрира нарастване в осем от дванадесет области. Анализ на имунизационната акция демонстрира, че с помощта на имунизациите са предотвратени към 8400 смъртни случая от COVID-19 и 5560 хоспитализации в незабавни отделения. Данните от разбора бяха показани от професора по патология и инфекциозни болести Сотирис Циодрас, който е и член на експертната комисия към министерството на опазването на здравето. Рискът от гибел за изцяло имунизираните е с към 91 % по-нисък, демонстрира анализът, а рискът от хоспитализация в незабавно поделение при имунизираните е 20 пъти по-нисък, като висока успеваемост се следи при всички ваксини. Напълно имунизирани са към 6,3 милиона гърци или близо 60 % от всички поданици на Гърция. Снощи в страната са регистрирани 3376 нови случаи на зараза с COVID-19 и 34 умряли.

РЕПУБЛИКА КИПЪР регистрира % на смъртност при инфектираните с COVID-19 под един %. Данните демонстрират, че процентът на умрелите поради пандемията се движи към 0,46 на 100. По този индикатор страната е на едно от първите места в Европа по положително ръководство на рецесията. От началото на пандемията досега през лечебните заведения на острова са минали над 6000 души, като 600 от тях са били в интензивни отделения. Данни, оповестени на страницата на министерството на опазването на здравето, демонстрират, че до 19 октомври имунизираните с цялостен имунизационен цикъл са 566,5 хиляди или 46,9 % от популацията. Мерките за справяне с пандемията в Република Кипър костват 100 милиона евро, съобщи на конференция шефът на организация за даване на държавни здравни услуги (ОКИПИ) Христис Лойзидис. По думите му се чака нарастване на разноските с още 31 милиона евро. Снощи страната е отчела 144 нови случая на заразяване с ковид, а умрелите през последния месец не надвишават двама дневно.

АЛБАНИЯ е отчела нощес 566 нови случая на ковид след пик от 1079 на 8 септември. Броят на умрелите също понижава, като нощес са изгубили борбата с ковид шестима души в съпоставяне със 17 на 29 септември. Към 18 октомври изцяло имунизирани са били над 860 хиляди души или 30,3 % от популацията.

В ХЪРВАТИЯ случаите на инфекции с COVID-19 се ускоряват, като на 20 октомври са регистрирани 3162 новозаразени, най-високото ниво от 8 април насам. Снощи броят на откритите инфекции е 3053. Починали са 17 души за денонощието, съгласно изнесените нощес дани, а на 20 октомври жертвите на COVID-19 са 23. Към 19 октомври изцяло имунизирани са били 1,76 млн. от жителите на страната или 43,4 % от популацията. Националният щаб за гражданска отбрана реши на последното си съвещание да удължи до 31 октомври използването на ограниченията, предвиждащи ограничавания на броя на хората, събиращи се на едно място, потребление на маски, визити в магазини, потребление на публичния превоз и ограничаване за прекосяване на граничните пунктове.

490 нови случая на заразяване с ковид са открити в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ нощес. Починали са 14 души за денонощието. Близо 765 хиляди македонци са били изцяло имунизирани към 20 октомври. Това подхожда на 36,7 % от цялото население на страната. Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония заяви, че договаря с производителя на лекарството молнупиравир срещу COVID-19 за доставката му. Досегашните клинични изпитвания демонстрират, че хоспитализацията при приемане на това лекарство е понижена с 50 %. Все отново министерството обръща внимание, че лекарството и имунизацията срещу COVID-19 не могат да се съпоставят. Ваксините предотвратяват тежка форма на заболяването, усложняване при хоспитализация или смъртен излаз, акцентират специалистите.

В ЧЕРНА ГОРА има 422 нови случая на инфектирани с ковид за денонощието по данни за 21 октомври, а жертвите на заболяването са спаднали до 4 спрямо 13 на 18 октомври и 6 септември и 15 на 3 септември - най-високите равнища напоследък. Към 20 октомври изцяло имунизирани са над 233 хиляди души или 37,8 на 100 от популацията на страната.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР