Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите

...
Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите
Коментари Харесай

Каримански за Бюджет 2022: Предвидени са повече пари за наука, за пожарната и полицията

Повече пари за просвета и нововъведения, както и за служителите на реда и пожарникарите. Това дават обещание ръководещите с промени на плана за бюджета за 2022-ра, които ще бъдат разисквани сред първо и второ четене. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” ръководителят на комисията по бюджет и финанси в Народно събрание и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански.

Според него повече средства са планувани и за нарастване на бюджета за Българска академия на науките и за музейните служащи. Така настояванията им ще бъдат задоволени и няма да се стигне до митинги. Увеличението за униформените още е в развой на договаряния.

" Искам да съм сигурен, че полицията и пожарникарите са осведомени за това какъв е бюджетът - тъкмо и ясно, и го схващат. Много се усилват парите за облеклата. За заплатите ще се водят някакви диалози ", уточни той.

" Актуализацията на бюджета през лятото няма да е „ огромно харчене”. Може да е тъкмо противоположното. Трябва да забележим финансовите разноски до каква част се реализират. Ако не се реализират – ще намалее и дефицитът ", акцентира Каримански.

Той отхвърли обвиняванията, че са планувани доста разходи за обществени разноски и бюджетът е разхитителен. „ От опозицията съм получил единствено през вчерашния ден 12 оферти за нарастване на Закона за ДОО в обществената част – и за пенсиите, и за персоналните асистенти и други пера”. И добави: „ В пенсионно-осигурителната система няма промени. Това, което би трябвало да се промени в бюджета сред първо и второ четене – това, което желая да виждам повече е думата „ реформа”. Искам задълбочена промяна в социално-осигурителния модел на България, тъй че съгласно приноса – да бъде и обезпечаването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме казуса, тъй като се задълбочава”.

Каримански разяснява и рецензиите към Бюджет 2022 на Асен Василев, съгласно който „ сме в ранния гръцки сценарий”. „ Не мисля, че сходна прилика може да се направи. В гръцкия сюжет знаете какво беше съотношението сред Брутният вътрешен продукт и дълга и въобще външната задлъжнялост на Гърция. В България въобще не може да се приказва за сходно нещо. Естествено би трябвало да бъдем внимателни. Не знам и тъкмо какво би обяснил като подробни причини в тази връзка. А и не бих желал Николай Василев да се свързва с Има Такъв Народ от позиция на това, че е останал в предишното като номинация”.

По мотив проблема с " Барселонагейт " той уточни: „ Не съм чел отчета на испанските управляващи по „ Барселонагейт”, тъй като считам, че бюджетът ми е по-голям. Работихме много до късно през вчерашния ден по него. Ако има подобен факт като пране на пари, то органите ще подхващат съответните действия”.

„ Разследването зависи от пътя на транзакциите. Ако се наблюдава пътя на парите досега на овакантяване на България – в случай че има данни за пране на пари – се проверява на територията на България. В момента, в който транзакцията постъпва на територията на Испания – техните управляващи се заемат с нея”, добави той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР