Повече от сто делфина са открити мъртви в бразилската част

...
Повече от сто делфина са открити мъртви в бразилската част
Коментари Харесай

Повече от 100 делфина загинаха в Амазонка заради топлата 39° вода

Повече от 100 делфина са открити мъртви в бразилската част на река Амазонка - на фона на историческата суша и рекордно високите температури на водата, тук-там достигнали близо 39 градуса по Целзий, оповестяват от.

Всички мъртви делфини са открити в езерото Тефе през последните седем дни, съгласно института Mamirauá - проучвателен център, финансиран от бразилското министерство на науката.

Учените показват, че толкоз огромен брой смъртни случаи е необикновен и допускат, че рекордно високите температури на езерото и историческата суша в Амазонка може да са повода за него, оповестява CNN.

Новината евентуално ще ускори опасенията по отношение на резултатите, които човешката активност и рисковите засушавания оказват върху района.

„ Все още е рано да се дефинира повода за това рисково събитие, само че съгласно нашите специалисти, то сигурно е обвързвано с интервала на засушаване и високите температури в езерото Тефе. В някои негови точки те надвишават 39 градуса по Целзий “, разясняват учените.

Амазонка - най-големият воден път в света, сега е в изсъхнал сезон и речната фауна страда от рекордно високи температури.

Изследователи и деятели се пробват да спасят оживелите делфини, като ги трансферират от лагуни и езера в покрайнините до главното тяло на реката, където водата е по-хладна, само че интервенцията не е лесна заради отдалечеността на региона.

„ Прехвърлянето на речни делфини в други реки не е толкоз безвредно, тъй като е значимо да се ревизира дали има отрови или вируси, преди да се пуснат животните в дивата природа “, споделя Андре Коелю, откривател в института Mamirauá, пред CNN Brasil.

Сушата в Амазонка се отразява и на стопанската система. Нива на водата под междинното са докладвани в 59 общини в щата Амазонас, което попречва както превоза, по този начин и риболовните действия по реката.

Властите чакат още по-остри суши през идващите няколко седмици, което може да докара до нови смъртни случаи на делфини.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР