По-дълбокото разбиране на еволюцията на растенията може да помогне за

...
По-дълбокото разбиране на еволюцията на растенията може да помогне за
Коментари Харесай

Биолози създадоха глобалното дърво на живота с помощта на 1,8 милиарда букви генетичен код

По-дълбокото схващане на еволюцията на растенията може да помогне за решаването на значими екологични проблеми.

Биолозите са основали фундаменталното дърво на живота благодарение на 1,8 милиарда букви генетичен код. Изследването, оповестено в списание Nature, е извършено от интернационален екип от 279 учени, измежду които трима биолози от Мичиганския университет. Те са анализирали данните от повече от 9500 типа, представляващи към 60% от всички известни родове на цъфтящите растения. Изследването разкрива нови аспекти от еволюционната история на цъфтящите растения и тяхното екологично доминиране на Земята.

Ключов аспект на работата, ръководена от учени от Кралските ботанически градини в Кю, е потреблението на данните за подкрепяне идентифицирането на нови типове в бъдеще. Както и за рационализиране на класификацията на растенията, разкриване на нови медицински съединения и запазване на растителността в изискванията на климатични промени и загуба на биологично многообразие. За обработката на всички данни един мощен компютър би трябвало да работи в продължение на 18 години. Но учените са употребявали нови софтуерни решения и усъвършенствани логаритми.

Проектът включва секвениране на ДНК на над 800 типа, които в никакъв случай до момента не са били секвенирани. Използването на подобен огромен набор от данни стана допустимо с помощта на потреблението на нови геномни техники. Те дават опция от всяка проба да се обзет стотици гени и стотици хиляди букви от техния генетичен код.

Важен аспект на проучването е изследването на антични хербарийни мостри, които съдържат близо 400 милиона ботанически екземпляра. Благодарение на новите техники стана допустимо да се извлече и проучва ДНК даже от развалени мостри.

Съавторите на проучването са употребявали 200 вкаменелости, с цел да скалират дървото на живота във времето. Те откриха, че ранните цъфтящи растения са били в действителност разнородни, като малко след появяването си са дали началото на повече от 80% от главните линии, които съществуват през днешния ден. След това тази наклонност понижава до по-стабилни темпове през идващите 100 милиона години, до момента в който преди към 40 милиона години не настава нов скок в разнообразието, който съответствува с световното намаляване на температурите.

Резултатите от проучването и полученото дърво на живота към този момент са налични за обществеността и научната общественост, което ще разреши данните да бъдат по-добре употребявани за прогнозиране на свойствата на типовете въз основа на позицията им в дървото на живота. Включително за идентифициране на растенията, съдържащи молекули с евентуални лечебни свойства. Очаква се да бъдат открити голям брой нови растения с мощен лековит резултат, които до момента са останали незнайни за науката и медицината. Очакват се и други потребни открития.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР