Повече от една четвърт от работните места в ОИСР се

...
Повече от една четвърт от работните места в ОИСР се
Коментари Харесай

ОИСР: 27% от работните места са изложени на висок риск заради изкуствения интелект

Повече от една четвърт от работните места в Организацията за икономическо сътрудничество и раз се основават на умения, които биха могли елементарно да бъдат автоматизирани при идната гражданска война на изкуствения разсъдък, а служащите се притесняват, че могат да изгубят работата си поради изкуствения разсъдък, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е блок от 38 членове, който обгръща най-вече богати страни, само че също по този начин и някои разрастващи се стопански системи като Мексико и Естония.

Засега има малко доказателства, че появяването на ИИ оказва доста влияние върху работните места, само че това може да се дължи на обстоятелството, че революцията е в начален етап, обявиха от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Работните места с най-голям риск да бъдат автоматизирани съставляват приблизително 27% от работната мощ в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като най-изложени на риск са страните от Източна Европа, показва основаната в Париж организация в своята прогноза за заетостта за 2023 година

Работните места с най-голям риск са избрани като такива, които употребяват повече от 25 от 100-те умения и качества, които съгласно специалистите по изкуствен интелект могат елементарно да бъдат автоматизирани.

Междувременно трима от всеки петима служащи се притесняват, че могат да изгубят работата си поради ИИ през идващите 10 години, откри Организацията за икономическо сътрудничество и раз в изследване от предходната година. Проучването обхвана 5300 служащи в 2000 компании в региона на производството и финансите в седем страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Въпреки безпокойството, обвързвано с появяването на ИИ, две трети от служащите, които към този момент работят с него, декларират, че автоматизацията е направила работата им по-малко рискова или досадна.

" Как ИИ в последна сметка ще се отрази на служащите на работното място и дали изгодите ще надвишават рисковете, ще зависи от политическите дейности, които ще предприемем ", съобщи на конференция генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман.

" Правителствата би трябвало да оказват помощ на служащите да се приготвят за измененията и да се възползват от опциите, които ИИ ще донесе ", продължи той.

Минималната работна заплата и груповото договаряне могат да оказват помощ за понижаване на натиска, който ИИ може да окаже върху заплатите, до момента в който държавните управления и регулаторните органи би трябвало да подсигуряват, че правата на служащите не са застрашени, обявиха от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР