Повече от 900 души у нас чакат за бъбречна трансплантация,

...
Повече от 900 души у нас чакат за бъбречна трансплантация,
Коментари Харесай

Заради некачествената диализа пациентите стават негодни за трансплантация

Повече от 900 души у нас чакат за бъбречна трансплантация, а хиляди са на хемодиализа.

„ Като пациентска организация през годините нееднократно сме обръщали внимание на това, че все по-малко български жители, които се нуждаят от животоспасяваща трансплантация, са годни за нея “, сподели в „ Тази заран “ по бТВ Иван Димитров от Българския пациентски конгрес.

" С всяка минала година пренасочването на пари за хемодиализа – с други думи кражбата от хемодиализата, утежнява качеството ѝ и тези пациенти не могат да бъдат трансплантирани ", сподели той.

По думите му у нас има съмнение в здравната система. Хората към този момент не подаряват, а вярата у чакащите избледнява с всяка минала година поради уврежданията, които получават. Всичко това би трябвало да е приоритет на страната, както е във всяка една цивилизована страна, счита Димитров.

" Ние вършим по 10-15 трансплантации на година. Осъвременяването на листата на чакащите се прави един път в годината, а когато се увреждаш от некачествената диализа, би трябвало този период да се понижи най-малко на три месеца ", на мнение е Иван Димитров.

Хората на хемодиализа са над 3500 на година. По думите му листата на чакащите не би трябвало да бъде от 900 души, а от най-малко 6000-7000.

Примерът от Испания

Александър Цолов чака дълго, с цел да си върне живота с сполучлива трансплантация. Тя обаче се случва не в България, а в Испания.

„ Проблемът беше, че когато започнах хемодиализа, в къси периоди здравословното ми положение се утежни много. Дотолкова, че повече от две години поддържах доста високо кръвно. Краката ми се повредиха, получих полиневропатия, започнах да заедно съм с патерици “, описа мъжът.

Именно тогава взема решение да потърси избавения в чужбина.

„ Когато отидох в Испания, в границите на месец и нещо животът ми се промени. Диализата е доста по-качествена, започнах да се усещам добре и да вървя обикновено. Заживях един естествен живот “, споделя още Александър.

В България той е бил в листата на чакащите за трансплантация. Признава обаче, че първоначално се е страхувал да го направи, защото не е имал доверие в здравната система.

„ В Испания в границите на осем месеца ме вкараха в листата на чакащите и в деня, в който ме вкараха в нея, ме трансплантираха “, споделя мъжът.

В Испания дневно вършат над 30 единствено бъбречни трансплантации, добавя Александър.

Вече девет години той се усеща добре и живее обикновено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР