Повече от 7 години след самоубийствените терористични бомбени атаки в

...
Повече от 7 години след самоубийствените терористични бомбени атаки в
Коментари Харесай

Съдът в Брюксел най-сетне призна терористите от смъртоносните атаки на 2016 г. за виновни

Повече от 7 години след самоубийствените терористични бомбени офанзиви в Брюксел, съдът призна за отговорни шестимата мъже, умъртвили 32 души на летището в града и на метростанция през март 2016 година

След дълъг развой и 19 дни заседания на правосъдните заседатели, съдът в Брюксел разгласи присъдите си.

Няколко от подсъдимите към този момент бяха наказани за присъединяване в терористичните офанзиви в Париж месеци по-рано. 33-годишният Салах Абдеслам беше задържан дни преди атентатите в Брюксел. Миналата година той беше приет за отговорен във Франция за бомбените и огнестрелни офанзиви в Париж през ноември 2015 година, при които починаха 130 души.

Абдеслам отхвърли да е забъркан в бомбените атентати четири месеца по-късно. Но съдът в Брюксел към този момент го осъди за ликвидиране за парижките атентати и опит за ликвидиране и в Брюксел.

Друг от наказаните и за двата атентата, е Мохамед Абрини, станал прочут с прозвището " мъжът с шапката ". За разлика от Абдеслам, Абрини е признал, че е бил забъркан в терористичните актове, акцентирайки, че е приготвял експлозиви за бомбените офанзиви.

Още четирима мъже бяха приети за отговорни в обвиняване в тероризъм и ликвидиране: Усама Атар, Осама Крайем, Али Ел Хадад Асуфи и Билал Ел Махуки.

Крайем е бил забелязан с атентатора от метрото, който се взриви в Маелбек. Той също е имал раница, цялостна с експлозиви, само че не ги е взривил. Усама Атар, белгийско-марокански джихадист, за който се счита, че е възнамерявал офанзивите в Париж от Сирия, беше съден задочно като управляващите считат, че е умрял в Сирия.

Двама мъже, тунизиец и руандиец, бяха оправдани за ликвидиране, само че бяха наказани за присъединяване в терористични дейности, дружно с останалите шестима.

Последната двойка, братята Смаил и Ибрахим Фариси, са били оправдани по всички обвинявания.



Съдът е постановил, че други трима души, починали в годините след атентатите, също би трябвало да се смятат за жертви на офанзивите, с което броят на жертвите доближи 35.

Това са Шанти Де Корте, на 23 години, която е страдала от тежка форма на посттравматично стресово разстройство до предходната година, когато е евтаназирана по свое предпочитание. Ксавие Льогран е умрял от рак през 2017 година, откакто е бил заставен да спре лекуването си поради раните, породени от атентата в метрото. Матийо Фишер е лишил живота си през 2021 година след години на посттравматичен стрес.

Пред съда съдията сподели, че " в случай че не са били бомбардировките,тримата нямаше да загинат или най-малко не при същите условия ".

Напомняме, че сутринта на 22 март 2016 година в Брюксел настъпиха 3 детонации – 2 на летище „ Завентем “, третата - час по-късно в метростанция „ Малбек “.

В резултат на нападението бяха убити 34 души и ранени над 198. Малко по-късно през същия ден Ислямска страна пое отговорност за случилото се. Атаките са най-смъртоносният акт на тероризъм в Белгия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР