Продължаваме промяната - Демократична България са поискали извънредно свикване на

...
Продължаваме промяната - Демократична България са поискали извънредно свикване на
Коментари Харесай

НОИ обезсмисли искането на ПП-ДБ за извънредно заседание на парламента

" Продължаваме промяната - Демократична България " са поискали изключително привикване на Народното събрание в сряда, 15 май, с цел да се вземе решение за " задължаване на Национален осигурителен институт и държавното управление да изпълнят бюджета " в частта му за актуализацията на пенсиите.

Искането е подписано от 50 народни представители, или повече от една пета от депутатите - т.е. официално председателстващият Народното събрание ще е задължен да свика съвещанието.

Междувременно обаче Национален осигурителен институт обезсмисли настояването на ПП-ДБ, като взе решение за нарастване на пенсиите с 11% - както е по Бюджет 2024 - вместо с 10%, каквито спекулации имаше по-рано.

Надзорният съвет на института е подкрепил предлагането на служебния министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов след рецензиите от страна на някогашния министър на финансите Асен Василев за готвена " кражба " от заделените пари за актуализацията на пенсиите.

Според изявление на Иванов - решението на Национален осигурителен институт е било подкрепено от всички членове на Надзора, като се изключи Асоциацията на индустриалния капитал в България, които са дали своят вот " въздържал се ".

Казусът породи поради предварителната информация, че Национален осигурителен институт може да понижи % на нарастване от 1 юли поради по-ниската от прогнозната инфлация.

" От въвеждането на механизма за осъвременяване на пенсиите.. до момента не е имало случай на понижаване на % на осъвременяване при разлика сред прогнозните и окончателните данни ", се споделя в претекстовете на ПП-ДБ.

Тяхното предложение за решение на Народното събрание беше да се задължат представтителите на Министерския съвет в Надзора на Национален осигурителен институт да " поддържат решение за осъвременяване на пенсиите в размер на 11% ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР