Половин година след като спечели парламентарните избори в Нидерландия, коалицията

...
Половин година след като спечели парламентарните избори в Нидерландия, коалицията
Коментари Харесай

Дик Схооф - бившият разузнавач, който слага край на ерата Марк Рюте в Нидерландия

Половин година откакто завоюва парламентарните избори в Нидерландия, обединението към крайнодясната групировка на Герт Вилдерс е на път най-сетне да образува държавно управление.

Споразумението за първия десен съдружен кабинет в Нидерландия от десетилетия беше реализирано по-рано този месец. Сега Партията на свободата (PVV) на Вилдерс, дясноцентристката Народна партия за независимост и народна власт (VVD) на дългогодишния министър председател Марк Рюте, Нов обществен контракт (NSC) и Движението на фермерите и жителите (BBB) оферират той да бъде управляван от Дик Схооф.

Ако бъде определен, Схооф ще постави завършек на ерата Рюте - той става министър-председател на страната още през далечната 2010 година

В пост в обществената мрежа X Вилдерс поздрави номинирания за министър председател и акцентира, че той " има стабилен опит, не е партийно привързан, пореден е и доста приветлив. "

Дик Схооф няма кариера на политик. Но има на шпионин.

В момента заема висока позиция в Министерството на правораздаването и сигурността. Бил е началник на разузнаването, където проверява връзките на нидерландски политици с Русия.

Като народен координатор по сигурността и битката с тероризма главната му задача е да следи за заплахата от радикализация в страната, в това число за това дали нейни жители напущат, с цел да се причислят към " Ислямска страна ".

Според локални медии до неотдавна той е бил член на Партията на труда (PvdA), само че я е напуснал без да уточни претекстове. Възможно е повода е, да че лявата партия не разрешава на дейните си членове да вземат участие в държавно управление, от което самата тя не е част.

В изявление за списание " De Groene Amsterdammer " през мартнастоящият кандидат-премиер декларира, че " можем да оправим с възможните последствия върху върховенството на закона ", в случай че страната се ръководи от държавно управление, водено от PVV.

Сега първата му задача ще бъде да разпредели министерските кресла сред четирите партии в обединението.

Това би трябвало да се случи до края на юни, само че няма да е лесна задача. Следващата стъпка е държавното управление да бъде утвърдено публично от краля на Нидерландия и най-после да бъде гласувано в Народното събрание.

Така шест месеца след изборите досегашният и най-дълго управлявал министър председател Марк Рюте към този момент няма да извършва функционалностите на министър-председател. Той може да се включи в борбата за нов общоприет секретар на НАТО, където има съществени шансове да завоюва.

След месеци в задънена улица самият Вилдерс се отхвърли да застане отпред на държавното управление, с цел да могат договарянията да продължат и да бъде формиран кабинет.

Междувременно новото държавно управление, в което най-вероятно ще влязат 50% политици и 50% специалисти отвън политическата сфера, ще би трябвало незабавно да взема решение проблеми като жилищна рецесия, ръководство на политиката за даване на леговище и последствията от световното стопляне.

Идването на власт на обединението на Вилдерс, който е прям евроскептик, се случва на фона на възходящата вълна от поддръжка за крайната десница в навечерието на европейските избори, които ще се проведат във всички страни членки на съюза през юни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР