България няма да изпълни критерия за инфлация за въвеждане на

...
България няма да изпълни критерия за инфлация за въвеждане на
Коментари Харесай

България няма да изпълни критерия за инфлация за въвеждане на еврото до оценката през юни, смята управителят на БНБ

България няма да извърши критерия за инфлация за въвеждане на еврото до оценката през юни, счита шефът на Българска народна банка

България няма да покрие критерия за инфлация за участие в еврозоната преди идния конвергентен отчет, който се чака да бъде оповестен през юни. Това стана ясно от думите на шефа на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев по време на конференция отдадена на участието на България в еврозоната, проведена от асоциацията на почетните консули

„ Отрицателната разлика по повод за критерия за ценова непоклатимост се понижава, в това число и през последния месец, само че се обрисува да остане над условията на критерия към датата на идната оценка, която ще бъде направена на база на данните към края на месец май, “ съобщи шефът на Българска народна банка.

Той напомни, че сега България извършва безусловно всички номинални критерии за присъединение към еврозоната, като се изключи този за инфлацията. Преди седмица данните на Евростат даже демонстрираха, че страната е измежду тези с най-ниско равнище на дълг в Европейския съюз (ЕС).

От оценката през юни зависи дали България ще стане пълновръстен член на еврозоната при започване на 2025 година – целевата на дата на страната е 1 януари 2025 година.

Според шефа на Българска народна банка България ще успее да покрие и последния критерии за инфлацията до края на 2024 година.

Така страната въпреки всичко има късмет да влезе в еврозоната през идната година, само че е малко евентуално това да стане от 1 януари.

Основната причина за забавянето на страната е политическата рецесия, съобщи Радев. По думите му възможностите за участие на България в еврозоната през 2025 година ще останат реалистични, в случай че след изборите „ имаме устойчива, проевропейска политическа контрукция “.

Той още веднъж напомни, че Българска народна банка и банковата система работят по техническата подготовка за въвеждането на еврото у нас и системата ще бъде подготвена за влизане в еврозоната до края на годината.

Изпълнителната власт и общините обаче имат още работа, с цел да бъдат механически подготвени, разяснява Димитър Радев.

Управителят на Българска народна банка акцентира, че забавянето на нашата цялостна интеграция в ядрото на Европейски Съюз има цена, която пораства, а цената на загубите се мерят в милиарди.

„ Цената на забавянето е продължаваща маргинализация в периферията на Европа – беднотия, корупция и зависимости, “ съобщи Димитър Радев.

Самата Българска народна банка към този момент е подготвена за прекосяваме към тестово отрязване на 800 хиляди от всеки номинал, стана ясно от думите му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР