Повече от 50 милиона души по целия свят са засегнати

...
Повече от 50 милиона души по целия свят са засегнати
Коментари Харесай

ООН: Над 50 млн. души по света са засегнати от конфликти в градски зони

Повече от 50 милиона души по целия свят са наранени от спорове в градски зони - от Афганистан през Либия, Сирия до Йемен и на други места, където цивилните са изложени на доста по-голям риск да бъдат убити или ранени , съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Асошиейтед прес.

Той сподели, че в някои случаи цивилните могат да бъдат комплицирани с бойци и да бъдат атакувани. В други, по думите на Гутериш, воюващите не се пробват да минимизират жертвите и употребяват избухливи муниции на оживени места , което води до ужасни премеждия за елементарните хора, които биват осакатявани и получават тежки психологични контузии.

В изявление по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на отбраната на цивилните в градски региони по време на спорове, генералният секретар на организацията даде образец, че по време на миналогодишната война в Газа сред Израел и екстремистите от " Хамас " десетки учебни заведения и здравни центрове са били развалени, а близо 800 000 души са останали без питейна вода .

В Афганистан офанзива с експлозив пред гимназия в столицата Кабул предишния май лиши живота на 90 възпитаници , главно девойки, и рани още 240 души, сподели Гутериш.

Той добави, че рискът от жертви измежду цивилното население " нараства, когато воюващите се смесват с тях и разполагат военни обекти и техника покрай цивилна инфраструктура ".

Гутериш акцентира обаче, че споровете в градски зони " излизат надалеч отвън рамките на непосредственото си отражение върху цивилните ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации сподели, че уличните боеве излагат също цивилните на риска от блокада или блокади, водещи до всеобщ апетит. Те принуждават също милиони хора да напущат домовете си , " допринасяйки за рекордния брой бежанци и вътрешно разселени хора " и основават милиони тонове парчета, които засягат положението на околната среда и човешкото здраве, сподели Гутериш.

" Четири години след разрушаването на 80 % от постройките в Мосул, в Ирак, близо 300 000 души към момента са разселени ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации и добави: " Ужасяващата цена, която заплащат хората при водене на улични боеве не е неизбежна; тя е въпрос на избор ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР