Повърхността на Луната е изцяло издълбана и това е видимо

...
Повърхността на Луната е изцяло издълбана и това е видимо
Коментари Харесай

Луната е очукана от гръмотевици

Повърхността на Луната е напълно издълбана и това е очевидно от Земята. Досега се смяташе, че виновници за това са удари от други небесни тела. Оказва се обаче, че освен те са причина за неравенствата.

Лунната повърхнина е нашарена от светкавици, формирани от неподвижен заряд. Той се натрупва в покриващия я тънък прахуляк от слънчевите частици. В един миг той се освобождава избухливо и образува кратери.

Светкавиците, които се образуват на Луната, разтопяват пръстта, покриваща повърхността ѝ, наречена реголит, след което я изпаряват. В тъмните региони, където е по-студено, електрическият заряд се натрупва в доста по-големи количества.

По калкулации на учените 10-25% от праха там е разтопен по този метод. Това изяснява за какво повърхността на Луната е толкоз очукана.

Откритието на учените може да се окаже проблем за бъдещите задачи на Луната. Електрическата интензивност ще повлияе на електрониката изключително в регионите в непрекъсната сянка.

Предполага се, че в лунните образци, донесени от астронавтите от задачите Аполо, може да има следи от светкавици. Поради това учените са решени да ги изследват още веднъж.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР