Потта предпазва тялото от прегряване и спомага за отделянето на

...
Потта предпазва тялото от прегряване и спомага за отделянето на
Коментари Харесай

Изпотяването, дезодорантите и алтернативите

Потта защищава тялото от прегряване и спомага за отделянето на токсините от организма. Тази информация обаче по никакъв начин не ни работи успокояващо, когато от нас се разнесе неприятна миризма, изключително във значим миг. Знаем, че потта може да бъде един от най-големите ни кошмари. Дезодорантите пък не постоянно оправят ситуацията, а и някои от тях не се по никакъв начин потребни. Какъв е изходът тогава?

Потта на здравия човек не мирише след отделянето й. Тя стартира да излъчва неприятна миризма едвам, когато в нея се развият бактерии, идващи от допира с облеклата, да вземем за пример. Добавете влагата, тъмнината и топлината - ето я миризмата. Иначе потта мирише друго според от това какви храни сме употребявали и дали одобряваме по-силни медикаменти. Независимо от това дали сме измежду късметлиите, чиято пот не е от „ ароматните “ или пък леко понамирисваме, към този момент споменахме, че потенето е прекомерно противен развой, който по всякакъв начин се опитваме да отстраним с дезодоранти и ролони. Знаем ли кои са страничните им резултати, обаче? И кои са заместителите на тези ароматни химии?

Достатъчно е да кажем, че кожата всмуква всички тези субстанции, с които я мажем или пръскаме всекидневно. Определено потискаме отделянето на пот, само че по този метод не разрешаваме на организма да се освободи по натурален метод от насъбраните токсини. Освен това наличието на дезодорантите срещу изпотяване способства за нарушаването на водния баланс на организма, довежда до нарушавания на сърдечната активност, до появяването на тумори даже.

Съществуват два съществени риска, дължащи се на следните субстанции:

Пропиленгликол

В състава на множеството дезодоранти влиза тъкмо това съединяване, което може да раздразни кожата и да докара до поява на обрив или да повлияе на нервната система, тъй като е и невротоксин. При стиковете концентрацията на пропиленгликол е по-голяма.

Алуминий

Във всички артикули срещу изпотяване се съдържа алуминий, който се свързва с риска от деменция и болест на Алцхаймер. Вдишването на това вещество може да докара и до астма, а някои проучвания демонстрират връзка сред развиването на рак на гърдата и използването на средства срещу изпотяване.

За какво би трябвало да следим при използването на дезодоранти срещу изпотяване:

Да ги нанасяме единствено на суха кожа и по опция един път дневно.

След нанасяне да изчакаме 5-6 минути, преди да се облечем- по този начин си осигуряваме по-добро абсорбиране и по-дълготрайно деяние.

Да ги заобикаляме незабавно след епилация, когато кожата към момента е „ раздразнена “ и „ отворена “ за цялостното навлизане на нездравословните субстанции.

Да не си разрешаваме да пръскаме цялото си тяло с сходни дезодоранти, а да се придържаме единствено към зоната под мишниците.

Да четем деликатно инструкциите за употреба- на избрани дезодоранти е обозначено, че не трябва да бъдат прилагани в затворени пространства. Повече от 50% от хората, употребяващи дезодоранти, оповестяват, че вдишването даже единствено на една глътка въздух от аерозолната мъгла, им предизвиква главоболие и поява на хрипове при дишане.

На пазара към този момент се оферират задоволително типове растителни (натурални) дезодоранти, които са съвсем изцяло безобидни (а и ефикасни) за разлика от синтетичните такива. Напоследък огромна част от марките оферират веган дезодоранти, които не съдържат алуминий.

Хубаво е да предпочетем елементарен дезодорант, а не подобен срещу изпотяване. А в случай че сме измежду щастливците, които не се потят доста, не е неприятно и да помислим върху разновидността, в който не използваме дезодорант, а единствено първокласен парфюм.

Ако пък сме измежду отделящите повече пот и всекидневно употребяващите такива артикули, е целесъобразно понякога да си даваме малко отмора от купените ароматните средства срещу изпотяване, приготвяйки си домашни такива.

Алтернативни средства за по-малко миризма при изпотяване:

Сода бикарбонат
Приложенията и в домашната козметика са в действителност доста. Вместо дезодорант може да я употребявате като натъркате дребна част от нея на леко навлажнени подмишници и изплакнете. Чудесен метод за справяне с несъразмерното изпотяване, а и с неприятната миризма.

Оцет
Разреден с вода в съответствие 1:1, оцетът се предлага освен при неприятно миришещи стъпала, само че и при прекалено изпотяване. Освен това миризмата му бързо се изпарява и в същото време оставя своята отбрана за дълго време. И въпреки всичко, в случай че не сте му фенове, изберете алтернативата му:

Лимоновия сок
Изцеждате половин лимон и с него измивате подмишниците си или пък си вършиме спрей от изцеден лимон, който съхранявате на студено в хладилника.

Чаено дърво
Маслото от чаено дърво е едно от най-хубавите и ароматни средства за справяне с изпотяването. Смесвате една чаша вода с шест капки масло и слагате в шише с разпръсквач. Разклащате всякога преди приложимост и оставяте да изсъхне, преди да се облечете.

В интернет пространството може да намерите и други други възможности на дезодорантите срещу изпотяване, които да си приготвите сами у дома благодарение на портокал, розмарин, лавандула, дъбова кора и други

Бъдете виновни към здравето си и избирайте качествени естествени артикули. Химията (дори да не предизвиква рак) в никакъв случай не е била потребна и няма да бъде. И не забравяйте най-важното- съвършената персонална хигиена е най-хубавият „ лек “ против изпотяване и неприятна миризма.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР