Потокът от пари в технологичната стартъп сцена през последните години

...
Потокът от пари в технологичната стартъп сцена през последните години
Коментари Харесай

С колапса на SVB технологичният сектор губи жизненоважен орган

Потокът от пари в софтуерната стартъп сцена през последните години докара до непрекъснати предизвестия за наближаващо злополучие. Най-често сюжетите се базираха на срутва, блъснал Силициевата котловина при започване на века, когато блъсканицата в блян да се завоюва от ранния интернет докара до големи свръхинвестиции.   Може сигурно да кажем обаче, че нито един от сюжетите за бедствия не предвиждаше типа финансова имплозия, която удари тази седмица в SVB Financial, компанията-майка на Silicon Valley Bank, написа Ричард Уотърс за Financial Times.   Като финансова институция, за която се счита, че работи с половината от локалните софтуерни стартъпи, нейният колапс съставлява явна опасност. Това накара ръководителя на Y Combinator, най-изтъкнатият акселератор в Сан Франциско, да предизвести в петък, че започващите компании в Силициевата котловина може би са изправени пред заплаха от екзистенциална опасност.

В доста връзки това наподобява като позната приказка в банковия свят:   В устрема си към по-висока възвръщаемост, SVB не съумя да забележи това, което в ретроспекция наподобява като явен минус в ръководството на риска.   Активите ѝ скочиха съвсем три пъти в границите на три години, защото в започващи компании се изливаше непрекъснато капитал и той на собствен ред беше подаден в банката.    SVB вложи огромна част от тези пари в облигации с дълъг матуритет, преследвайки по-висока възвръщаемост. Когато лихвените проценти се покачиха, пазарната стойност на тези вложения спадна съществено, оставяйки банката със загуби, които на хартия възлизаха на 15 милиарда $ в края на предходната година, отбелязва създателят на FT.   Вместо да продаде облигациите и да понесе удар, SVB се надяваше да успее да задържи портфейла си от облигации до падеж, за сметка на по-ниска доходност и по-ниски чисти лихвени маржове до тогава. Планът можеше да проработи. Но тази седмица стана ясно, че започващите клиенти на банката, изправени пред по-трудни времена, са почнали да изтеглят парите си, принуждавайки я да продава вложения и да записва загуби.    Съобщението им че поради това ще имат потребност да съберат спомагателен капитал докара до боязън и бягство от страна на вложителите: До петък сутринта регулаторите трябваше да се намесят и да затворят SVB.

Приближавайки към уикенда, беше невероятно да се каже какъв брой надълбоко този финансов потрес ще удари софтуерните започващи компании с депозити, които в този момент са замразени.    Капиталовите запаси на SVB в края на предходната година бяха почти задоволителни, с цел да поемат условните загуби на този стадий.    Дори и след още 1,8 милиарда $, регистрирани тази седмица, загубите изглеждаха скромни в подтекста на общата депозитна база, която през декември възлиза на 173 милиарда $ (въпреки че 42 милиарда $ излетяха през вратата единствено в четвъртък).   И въпреки всичко загубите могат да ескалират, защото регулаторите правят насилствена продажба на активите на банката. Още по-сериозен за доста започващи компании е рискът по този начин нужните им пари да бъдат заключени за неопределен срок, оставяйки ги неспособни да извършват незабавни задължения като заплати на личния състав и по този начин принуждавайки някои да затворят порти.  Не липсват хора, които се пробват да трансфорат това в приказка за морала на Силициевата котловина, разяснява Уотърс.    За някои това е още един образец за високомерието на софтуерния свят и доказателство, че положителните времена оставиха софтуерната промишленост сляпа за някои доста действителни опасности. Защо да вземем за пример, обществена компания като водещата в стрийминг дистрибуцията Roku остави 487 млн. $ на депозит в това, което до неотдавна едвам се броеше за междинна банка в Съединени американски щати?   За други последствията от колапса на SVB са увещание за това по какъв начин Силициевата котловина, която нормално се бори интензивно, с цел да избяга от тежката ръка на държавната регулация, в този момент бърза да изиска от Вашингтон поддръжка, когато настъпи рецесията.    Гари Тан, шефът на Y Combinator прикани софтуерните бизнесмени да пишат до локалните си представители в Конгреса, настоявайки за незабавна помощ от държавното управление.

До края на деня в петък соченето с пръст също беше почнало. 
Бягството на депозити от банката, което срина SVB, се показа като образец за стадното държание, постоянно приписвано на софтуерните вложители.    Редица компании за рисков капитал приканиха фирмите, в които са вложили, да извадят парите си от SVB, откакто банката съобщи, че се стреми да набере повече капитал, показва създателят на FT. Той цитира съучастник във фонд за рисков капитал, съгласно който сходни тегления са предизвикали рецесията, която е изцяло предотвратима.    Междувременно няколко фонда за рисков капитал се сплотиха, с цел да обещаят, че ще застанат зад SVB в бъдеще, в случай че някоя институция се намеси, с цел да го избави - макар че редица от известните имена от Силициевата котловина не бяха в групата.   Тези дейности на VC бранша пък доведоха до неприятното чувство, че в случай че SVB банкрутира нещо незаменимо може би ще бъде изгубено.    Един вложител разказа банката като " лявата сърдечна камера " на финансовата сцена в Силициевата котловина – не толкоз забележима, колкото фондовете, които доставят рисковия капитал, само че от жизненоважно значение за гладкото действие на бранша.    Тя е учредена преди 40 години, с цел да запълни празнотата, оставена от огромните банки, които постоянно се провалят в процеса на кредитирането на започващи компании.    Фондовете за рисков капитал, които се сплотиха в петък вечер, се надяват, че не е прекомерно късно да съживят банката. Но в случай че се окаже че е, Силициевата котловина ще загуби институция, която е изиграла значима роля за нейния напредък.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР