Постигане на равенство между половете и борба с изменението на

...
Постигане на равенство между половете и борба с изменението на
Коментари Харесай

Учени: Природните бедствия убиват повече жени

Постигане на тъждество сред половете и битка с изменението на климата – това са 2 от 17-те Глобални цели за стабилно развиване, признати от Организация на обединените нации за интервала 2016 – 2030 година На пръв взор разнообразни, те в действителност тясно се преплитат, тъй като изменението на климата задълбочава съществуващото от епохи обществено и икономическо неравноправие сред двата пола.

Климатичните промени са мотор на здравните неравенства.

Женският пол е по-уязвим към промените на климата, поради по-крехката физиология, по-ниския междинен приход, подвластното състояние в обществото, характерните интензивности при извършване на фамилните отговорности и така нататък

В международен мащаб естествените бедствия като суша, горещи талази, наводнения и стихии убиват повече дами, в сравнение с мъже, изключително наранени са дамите в по-млада възраст.

Жегите изобщо не се понасят добре от дамите.



Според едно изследване, оповестено през 2012 година, резултатите от разбора на смъртността при горещи талази в 9 европейски града, в това число Лондон, Париж и Рим, смъртните случаи на дами са били еднопосочно повече.

Няколкодневни интервали на високи температури на въздуха, които зачестяват на фона на климатичните промени, могат да причинят нарушавания на менструалния цикъл и това несъмнено е видяно от доста дами през лятото.

Преди време учените откриха, че в дните, когато температурата надвишава 32 градуса Целзий, ражданията се усилват с 5 %. Много деца се раждат дни преди термина, а някои се появяват на бял свят две седмици по-рано от предстоящото. Специалистите считат, че горещината може да провокира хормонални промени и по-ранни родилни болки у бременните.


Преждевременно родените деца са с по-ниско телесно тегло, развиват се по-бавно и стават по-уязвими към здравословни проблеми. Хиперактивността с недостиг на вниманието, безпокойството, неврологичните разстройства и аутизмът са по-често срещани измежду тези деца. Преждевременно родените деца са също с нараснал риск от чревни болести и проблеми със слуха, зрението и зъбите.

Нещата може да се влошат още повече, в случай че горещите талази зачестят през идващите десетилетия, разясняват учени.

Драстичните промени в климата и рисковите метеорологични феномени, като суша, горещи талази, горски пожари и наводнения, въздействат съществено и върху психологичното здраве на хората, сигнализират експертите.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР