Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус не променя валидността

...
Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус не променя валидността
Коментари Харесай

Бустерната доза не променя валидността на COVID сертификата

Поставянето на трета доза ваксина против ковид не трансформира валидността на европейския документ за COVID-19, публикуван при първия цикъл на имунизация. Това се споделя в отчет на Европейската комисия до Европейския парламент и страните членки три месеца след въвеждането на документа за улеснение на пътуването в Европейски Съюз.

Еврокомисията обаче оповестява, че приготвя промени в документа, тъй че да включи в него информация за третата доза и за възможни следващи имунизации против короновирусната зараза в идващите документи.

Засега съгласно отчета " няма незабавна потребност от използване на бустерни дози за изцяло имунизирани човеци в общата популация " с естествена имунна система, като укрепване на имунитета може да е нужна единствено за медицински уязвими групи като възрастни и хора с подтиснат имунитет.

Сертификатите на имунизираните са без период

" Наличните понастоящем доказателства по отношение на успеваемостта на имунизациите и продължителността на отбраната демонстрират, че всички позволени от Европейски Съюз ваксини сега обезпечават мощна защитна против хоспитализация, тежко заболявание и гибел, свързани с COVID-19 ", се споделя в документа, предопределен за евродепутатите и за страните членки на Европейски Съюз.

Според Европейската комисия няма безапелационни научни данни, че ваксиналният имунитет понижава с времето и по тази причина към този момент няма да се предлага ограничение на периода на годност на документите на имунизираните. В настоящия правилник подобен период не е избран, като се споделя, че той може да бъде закрепен по-късно въз основа на нови научни доказателства. Европейската комисия не има намерение да предлага смяна на формулировката за валидността на документите на имунизираните до идващия си отчет за Коронавирус документите, който се чака през март.

Напомня се, че всяка страна може сама да дефинира период, в който ще приема документите на имунизираните, както и че управляващите са задължени да одобряват единствено документи на имунизирани с утвърдените за потребление в Европейски Съюз ваксини на " Бионтех " / " Пфайзер ", " Модерна ", " Оксфорд/ " Астра Зенека " и " Джонсън и Джонсън " и по избор - да одобряват някои от утвърдените от СЗО за незабавна приложимост, където към листата се прибавят два китайски препарата.

Само PCR тест за преболедувалите

Засега Европейската комисия няма да предлага смяна на периода на годност на документите на преболедувалите COVID-19, който е 180 дни след изработен позитивен PCR тест. Европейската комисия показва, че лимитираната информация за продължителносттта на естествения имунитет, както и неналичието на сигурни данни при какви равнища на антитела се обезпечава клинична отбрана от вируса, не разрешават валидността да бъде удължена.

Въпреки, че през юли европейската здравна организация поддържа издаването на документи за преболедуване след изработен бърз тест, PCR проучванията остават единственият лабораторен тест, който ще продължи да се изисква за издаването на документа. Причината е че няколко страни членки имат съмнения в точността на антигенните проби при преболедували поради високия съгласно тях % на подправени позитивни резултати при възобновени от COVID-19.

 Бустерната доза не трансформира валидността на Коронавирус документа
© European commission (audiovisual service)

За разлика от антигенните проби, чиято сензитивност и акуратност е доста усъвършенствана след стартирането на документите, Еворпейската комисия споделя, че няма учредения за одобрение на тестванията за антитела като изискване за издавена на европейски документ. В отчета се показва, че този тип проучвания не дават информация по кое време е била прекарана инфекцията и дали тя не протича в момнта. При тестванията за антитела не може да се направи разграничаване сред преболедувал и ваксинан с първа доза, се твърди в отчета. Продължава да няма научни данни за количеството антитела, които са задоволителни, с цел да предпазят от заразяване и какво количество може да насочи към прекарано заболяване. Все още не е изяснено и какъв брой време се резервира високият брой антитела след преболедуване.

Удължаване на документите

Европейската комисия планува най-късно при започване на идната година да изиска удължение на действието на сегашната правна уредба за европейските Коронавирус документи, която изтича на 30 юни 2022 година Ако пандемията не е анулирана преди идващото лято, искане за удължение би трябвало да се направи задоволително рано, с цел да може законодателството да бъде утвърдено от всички евроинституции и да влезе в действие в точния момент, припомня Еврокомисията. Следващата регулация за документа още веднъж ще бъде със период на деяние, защото " задачата на Европейската комисия е да се върне неограниченото свободно пътешестване щом епитемиологична обстановка го разреши ".

От 1 юли до 13 октомври са издадени 591 млн. документа, от които 437 млн. за осъществена имунизация, 144 млн. за тестване и 10 млн. за преболедуване на COVID-19.

От влизането му в действие на цифровия европейски документ на 1 юли броят на страните, които го употребяват се е нараснал от 27 на 43 и сега Коронавирус документът на Европейски Съюз е единственият приет интернационален стандарт на документ за пътешестване в пандемията.

Еврокомисията го дефинира като " забележителен триумф в напъните на Европа да се отговори и ограничи въздействието на пандемията от COVID-19 върху обществото и стопанската система ".

Двадесет от 27-те европейски страни към този момент употребяват документа и като зелен пропуск за вътрешни потребности, свързани с посещаване на заведения за хранене, публични събирания, спортни и културни събития. Още пет други обмислят въвеждането на мярката, се споделя в отчета.

За миналите три месеца не е открит метод за взаимно регулиране за изтеглени или отнети документи и по тази причина всяка страна остава виновна за актуалността на личната си база данни. За това пък е почнало качването в общия европейски портал, където се ревизира достоверността на документите, на националните правила за издаване, опериране и надзор на документите. Според Еврокомисията това ще улесни и облекчи инспекциите на документите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР