На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри

...
На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри
Коментари Харесай

На изпроводяк #49 спира реклама на хазарт в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се измененията да бъдат дефинитивно прокарани на изключително съвещание във вторник, 30 април.

С единомислещо подкрепените промени в Закона за
хазарта на първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни стратегии, на публични места, фасади на здания, в печатни творби и електронни медии. Рекламирането ще се позволява единствено върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 100 метра от учебни заведения, върху игралните зали и казина, а също върху спортна екипировка, спортни зали и уреди.

„ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ сложиха под подозрение претекстовете на вносителите от ГЕРБ и Движение за права и свободи за всеобщо ограничение на хазартната активност и видяха опит за предизборна приложимост.

„ Сега тези, които пълнят касите в
хазарта, ще счупят телефоните на избрани хора да ги търсят не поради друго, а с цел да проведат едни другарски диалози за „ Великден “ и за идните избори, защото борбата е страхотна “, съобщи социалистът Румен Гечев.

„ Всяка баничарница е обвързвана с Национална агенция за приходите и всяка боза, която се продава, се записва в Национална агенция за приходите онлайн, само че нито една машинка на хазартните оператори не е вързана към Национална агенция за приходите “, разяснява Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

„ Така или другояче сега имаме под път и над път билбордове с реклама на
хазарт. Какво ще се случи, когато това нещо стане вид за реклама на хазартния бизнес? Всичко ще бъде накичено “, възрази Цончо Ганев от „ Възраждане.

Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев пък отвърна: „ Ако една активност ще е позволена, тя би трябвало да бъде деликатно контролирана “.

Парламентарните групи направиха поръчки за промени сред двете четения на законопроекта. От ПП-ДБ упорстват билбордовете с реклама за
хазарт да се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от учебни заведения и да бъдат основани общински центрове за битка с хазартната взаимозависимост и ресоциализация.

Те се оповестиха и „ за “ свързване на машинките в
казината към Национална агенция за приходите. От Има Такъв Народ оферират дистанцията на билбордовете да е най-малко 500 метра освен от учебни заведения, само че и от университетите.

Срокът сред двете четения ще е тридневен, във вторник ще има изключителна бюджетна комисия и изключително съвещание за Народното събрание за окончателното приемане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР