Европейската комисия съобщи в четвъртък, че е превела остатъка от

...
Европейската комисия съобщи в четвъртък, че е превела остатъка от
Коментари Харесай

Румъния си взе аванса по Плана за възстановяване

Европейската комисия заяви в четвъртък, че е превела остатъка от 1.9 милиарда евро на Румъния от задатъка за започване на работа по Националния проект за възобновяване и резистентност - главният инструмент по избавителната стратегия на Европейски Съюз за излизане от пандемията.

Средствата са авансово заплащане по заемната част от плановете, откакто на 2 декември Букурещ получи безвъзмездно1.8 милиарда евро по грантовата част от проекта, чиято обща стойност е 29.2 милиарда евро. Сумата от общо 3.7 милиарда евро съставлява 13% от общата стойност на проекта. Всяка страна, получила утвърждение на желанията си за вложения и промени преди края на 2021 година, имаше право на предплатено заплащане, с цел да започва бързо реализацията на плановете си, които би трябвало да са завършили до края на 2026 година

Румъния е поискала 14.2 милиарда евро безплатни средства от Европейски Съюз и 14.9 милиарда евро заеми, а задатъците бяха разграничени поради промяната на държавното управление в Румъния през есента на 2021 година Румъния отбрани проекта си пред Брюксел на 27 септември и той беше утвърден от страните членки през ноември 2021 година

Как ще се модернизира Румъния

Букурещ счита да вложи европейските пари за резистентен превоз, залесяване и запазване на биологичното многообразие, сила, цифрова промяна и обучение. Един от плановете, финансирани безплатно от европейския бюджет е рационализация на жп превоз, а през заем ще се финансира декарбонизацията на автомобилния превоз, заяви Европейската комисия. Реформите и вложенията в области като ръководство на водите, ръководство на отпадъците и възобновяване на здания също ще бъдат подкрепени главно посредством заемните средства.

Планът планува 41% от средствата да се влагат в зелени планове, в това число последователното прекъсване на производството на сила от въглища и лигнитни въглища до 2032 година Реформите, насърчаващи устойчивия превоз, измежду тях декарбонизация на автомобилния превоз, екологично данъчно облагане, тласъци за транспортни средства с нулеви излъчвания и модално свързване на жп и водния превоз. 21% от парите са предопределени за цифровия преход, като тук се включват цифровизация на обществената администрация и бизнеса, създаване на облачна инфраструктура за запазване на данни и обмяна на обществени данни измежду обществените управляващи, възстановяване на свързаността, киберсигурността и цифровите умения и създаването на интегрирана система за електронно опазване на здравето и телемедицина. Заложено е и модернизиране на учебните лаборатории.

Румъния е 23-тата страна, която съумя да получи предплатено заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Това остави България, Полша, Унгария и Нидерландия без опция за достъп до средствата още преди започване на осъществяването на проекта. Причините са закъснението в предаването на проектите в България и Нидерландия и проблемите със наличието на предложенията на Унгария и Полша. Правителството на Кирил Петков разгласи, че счита доникъде на февруари да корегира забележките на Еврокомисията по импортирания от служебното държавно управление на 15 октомври български проект. Ако тя ги утвърди, Комисията ще предложи на Съвета да одобри проекта, след което ще стане допустимо София да изиска да й бъдат приведени средства против доказателства за осъществяване на плануваните в първата фаза планове.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР