Европейската комисия смята, че оценката на българския план за възстановяване

...
Европейската комисия смята, че оценката на българския план за възстановяване
Коментари Харесай

Еврокомисията смята, че българският план за възстановяване напредва добре

Европейската комисия счита, че оценката на българския проект за възобновяване и резистентност напредва добре. Това съобщи вицепрезидентът й Валдис Домбровскис пред Европейския парламент в първия спор за възобновяване след влизането в действие на разпоредбите за възобновяване.

Миналата седмица еврокомисията заяви, че при държавното управление на Стефан Янев е поискало едномесечно удължение на времето за оценка на комисията от два месеца, след което е контрактувано в допълнение продължение на договарянията по поправяне на предлагането на София с още месец. Това значи, че зелена светлина от Брюксел може да се чака към средата на февруари, като най-рано месец по-късно той може да бъде утвърден от съвета. Едва по-късно България ще може да изиска финансиране за възобновяване на стопанската система си.

, препоръчан от държавното управление, който е сверен с 11 наложителни критерия, на които то би трябвало да дава отговор. Заради настояването за разпъване на оценката България на практика се е отказала от предплатено заплащане по проекта от 13% от общата сума от 6.6 милиарда евро, които биха могли да бъдат отпуснати единствено до края на годината.

Къде е Европа с проектите за възобновяване?

Домбровскис сподели, че 22 национални проекта са утвърдени и одобрени, 18 са авансирани, а Испания към този момент има позволение за приемане на първо заплащане от 10 милиарда евро. Еврокомисията продължава оценката на предложенията на четири страни - България, Полша, Унгария и Швеция. Вицепремиерът уточни, че шведският проект чака реакция от новото държавно управление в Стокхолм, унгарският- усилване на уговорката за промени, полският - смяна на дисциплинарния режим за съдиите. Домбровскис не даде детайлности към договарянията по българския проект.

Европейската комисия е набрала заеми, с цел да финансира възобновяване за 70 милиарда евро, като е раздала като задатъци 54.2 милиарда от тях. Преди Коледа Естония и Малта ще получат своите предплатени заплащания, а последващи преводи ще има след Нова година.

Домбровскис уточни, че Нидерландия остава единствената страна, която не е внесла проект за възобновяване поради неналичието на държавно управление, като не се чака това да изпрати проектоплана си преди пролетта.

За какво предизвестяват евродепутатите?

" Държавите могат да харчат парите, където е належащо за тях, само че едно нещо не може да предстои на договаряния, това са полезностите и върховенството на правото. Щом парите текат, европейските полезности би трябвало да бъдат спазвани ", съобщи от името на ЕНП румънският евродепутат Зигфрид Мурешан.

Коментирайки проекта от името на групата на Зелените, Дамиан Боселагер изрази вяра, че новите държавни управления в Германия и България ще пренасочат повече пари от проектите към създаване на енергийни мощности на водород.

Най-разгорещени бяха полемиките за проектите за Унгария и Полша, които, макар че бяха импортирани още напролет, се задържат още от еврокомисията като неотговарящи на критериите.

Унгарският евродепутат от ръководещата в страната партия " Фидес " Тамаш Дойч упрекна комисията в неистина, казвайки, че наличието на проекта е дефинитивно в съгласие и даже Урсула фон дер Лайен е желала да го връчи в Будапеща " преди нервността за нашия закон за отбрана на децата ", поради която той е спрян. Става въпрос за закон, ограничителен половото обучение за подрастващите. Това беше отречено от зеления евродепутат от Германия Даниел Фройнд, който съобщи, че " парите са арестувани, тъй като Орбан е подкупен ".

" Парите би трябвало да отидат у хората и у бизнеса, а не Орбан да си купи още един палат ", съобщи Фройнд.

Полският евродепутат от ръководещата " Право и правдивост " Богдан Ронка съобщи от името на европейските консерватори, че проектите се употребяват като политически инструмент. Той сподели, че Полша и Унгария не се третират еднообразно с останалите, и даде образец с България, Малта и Испания, за които било известно, че има корупция.

" Спирането на парите за Полша е поради опасения, че те могат да се окажат в ръцете на олигарси и доближени на държавното управление ", сподели полският евродепутат и някогашен еврокомисар за бюджета Януш Левандовски.

От 17-те български евродепутати в дебата се включи единствено Андрей Новаков от ГЕРБ. Той обаче не приказва за българския проект, а изиска от еврокомисията помощ за държавните управления да напреднат с договарянето на изискванията за финансиране от кохезионните фондове за 2022 - 2027 година Новаков сподели, че в началото е било дадено кохезионните фондове и Планът за възобновяване да вървят паралелно, само че до момента е утвърдено еврофинансирането единствено на една страна против 22 проекта. Според българския евродепутат европейските държавни управления се нуждаят от помощ от Брюксел, с цел да могат да движат по едно и също време плановете по досегашните европрограми, идващите и тези от проекта за възобновяване.

Европейски Съюз одобри в края на 2020 година проект за възобновяване от близо 800 милиарда евро за възобновяване от пандемията. Държавите получиха опция да употребяват полагаемите им се средства безплатно или посредством евтини заеми за реализацията на планове и промени до 2026 година България реши към този момент да се възползва единствено от безвъзмездните средства, които й се поставят, за осъществяването на 57 плана и 46 промени в четири области, свързани главно с енергетиката, стопанската система, превоза и образованието.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР