Германската социална система е спечелила от имигрантите от България и

...
Германската социална система е спечелила от имигрантите от България и
Коментари Харесай

Спечели ли Германия от влизането на България и Румъния в ЕС

Германската обществена система е спечелила от имигрантите от България и Румъния след влизането на двете страни в Европейски Съюз, излиза наяве от ново изследване, за което споделя.

И Германия, и мигрантите от България и Румъния печелят от свободата на напредване, която жителите на двете страни получиха след влизането си в Европейски Съюз преди 15 години. Това излиза наяве от изследване на плана Mediendienst Integration на немския Съвет по миграция. Опасенията за всеобща " имиграция към обществената система " не се оправдаха. Приходите към немската обществена система надвишават проблемите, заключват създателите.

Близо 400 хиляди българи живеят в Германия

Към края на 2020 година към 800 хиляди румънци и 390 хиляди българи живеят Германия. За информация - преди влизането на двете балкански страни в Европейски Съюз през 2007-а броят им е бил общо 130 хиляди.

Към септември 2021 година 460 хиляди от румънците и 170 хиляди от българите работят и подлежат на обществено обезпечаване. Най-често те са заети в областта на хотелиерството и гастрономията, в селското стопанство, строителството и в бизнес услугите.

Според изследването доста от имигрантите минават от несигурна претовареност към стандатни работни места. Равнището на претовареност е повишено до 67 % през септември 2021 година, сравнимо с това при немското население - 69 на 100.

Безработицата при българи и румънци е близка до общата за Германия

Нивото на безработица при българи и румънци - 9,3 % - е напълно малко по-високо от междинното за страната. " Вноските в обществената система на заетите съществено надминават разноските ", заключват още специалистите.

Миграцията на българи и румънци в Германия е съсредоточена главно в огромните градове. Затова и в по-бедните западногермански градове като Дортмунд и Дуисбург повече представители на двете мигрантски групи са безработни. " Като цяло обаче добре интегрираните румънци и ненапълно добре интегрираните българи дефинират образа ", пишат създателите на проучването.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР