България загуби и последната си надежда, че ще получи авансово

...
България загуби и последната си надежда, че ще получи авансово
Коментари Харесай

Малко правосъдие, много въглища: Какво не хареса Брюксел в българския план

България загуби и последната си вяра, че ще получи предплатено съвсем 860 млн. евро от Европейски Съюз посредством програмата за възобновяване, още когато с голямо забавяне внесе на 15 октомври предложенията си за рационализация на стопанската система си и реформиране на обществото.

Макар че служебното държавно управление в началото твърдеше, че не може да внесе за преценка от Европейската комисия на проекта, то в последна сметка предложи 57 плана и 46 промени. Брюксел имаше две седмици да ги оцени съгласно 11 критерия за сходство с европейските правила за финансиране на възобновяване. Седмица преди приключването на периода за оценка, която е предусловие за утвърждението на проекта, отговорите бяха върнати с мнения на държавното управление.

В петък Европейската комисия заяви, че още при внасянето на плана България е поискала оценката ѝ да бъде удължена с един месец в очакване на сложни договаряния.

След като тези упования са се оправдали, София е поискала още един месец продължение на процедурата. Това значи, че Еврокомисията няма да излезе със изводи за качествата на българския проект преди средата на февруари. Освен в случай че ненадейно всички проблеми не бъдат изчистени. Практиката при проектите на 23-те страни, които към този момент получиха утвърждение, сочи, че това е малко евентуално.

Повикан от Българска социалистическа партия за пояснения, в сряда Атанас Пеканов - вицепремиерът, отговарящ за правенето на проекта, призна, че документът е върнат със серия забележки. Според него множеството са свързани с посочените в проекта периоди за приемане на ново законодателство, посредством което да се приложат обещаните промени. При неналичието на парламент все още на приключването на работата по плана за проект подадените периоди от държавното управление са били условни и Европейската комисия е забелязала това, настоявайки за по-категорични задължения за времето, за което те могат да бъдат направени и признати от новото Народно заседание.

Пеканов уточни два казуса, по които служебното държавно управление умишлено не е подало съответна информация, поради разбирането си, че те би трябвало да бъдат решени от постоянно държавно управление и доказани от настоящ парламент:
По енергийната тематика Пеканов сбито съобщи, че казусът е кръстосаното субсидиране на БЕХ, а за основния прокурор - за съответната процедура за вероятно следствие на основния прокурор при осъществени от него нарушавания.

" Не желаеме да връзваме ръцете на Народното събрание ", съобщи Пеканов пред новоизбраните депутати, добавяйки, че всички забележки на Брюксел са разпратени по отрасловите министерства, които работят по отстраняването им.

Какво значи " връщане на проекта "?

Всъщност връщане на проекта не значи, че той е отритнат . Забележките по наличието са част от плануванаъа процедура за оценка, която включва договаряния сред Европейската комисия и националните управляващи на всяка страна, до момента в който проектът се приведе в сходство с условията на регламента за осъществяването му. Българската администрация има опция да изправи установените от специалистите на Еврокомисията пропуски и несъответствия. Ако по някаква причина това не може да стане бързо, двете страни могат да се договорят за удължение на периодите за оценяване на проекта, като договарянията и размяната на информацията не престават " в рационален период ".

" Напълно обикновено е да има обмяна на отзиви и информация сред Европейската комисия и националните управляващи ", разяснява представител на комисията в петък.

 България подаде тържествено националния си проект за възобновяване за оценка на Европейската комисия на 15 октомври - предпоследна от страните от Европейски Съюз, като се изключи Нидерландия, която към момента не е подала своя
© Велко Ангелов

България подаде тържествено националния си проект за възобновяване за оценка на Европейската комисия на 15 октомври - предпоследна от страните от Европейски Съюз, като се изключи Нидерландия, която към момента не е подала своя

Досегашната процедура сподели, че най-малко една трета от страните са договаряли удължение на периодите за оценката , въпреки че то също не е гаранция за триумф. Най-известните образци са Полша и Унгария, които подадоха своите планове надлежно през април и май, само че към момента нямат зелена светлина за финансиране, защото Европейската комисия е недоволна от заложените в тях промени, а двете държавни управления още не са постигнали компромис с нея за наличието им.

Какви са критериите за оценка?

Точките, по които Еврокомисията прави оценка националните проекти, са изброени в регламента за Механизма за възобновяване и резистентност, посредством който се ръководи финансирането. Според него те са 11 и са свързани с параметри като:
Какви проблеми откри Брюксел в българския проект?

В отсъствието на предпочитание от страна на държавното управление и на Европейската комисия да разясняват детайлности по направените бележки основаното в Брюксел издание Euractiv.bg разгласява. Според тях главните проблеми на българския проект са неналичието на безапелационни задължения, липса на точност и упоритост, повтаряне на разноските и занемаряване на резултата от възобновяване върху публичната интеграция посредством тъждество на половете и на малцинствата.

Въглищата

Euactiv.bg написа, че Брюксел не открива в проекта " ясни и безапелационни задължения за декарбонизация на стопанската система, в това число въглищните райони ". Тактиката на държавното управление да уточни няколко дати за отхвърли от потребление на въглищата не е възприета от Европейската комисия, която желае " явен, категоричен ангажимент за извеждане от употреба на някои от най-замърсяващите централи на лигнитни въглища ".
Препоръчва се още преустановяване на дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа енергия (с така наречен американски централи в Маришкия басейн, които не се назовават) в името на либерализацията на пазара, която би трябвало да завърши през юли 2022 година Срокът на деяние на контрактите е до 2024 година и 2026 година Пак по отношение на либерализацията на пазара Брюксел желае от София да удостовери, че през третото тримесечие на 2022 година НЕК към този момент няма да купува електрическа енергия въз основа на квоти на контролиран пазар или отговорности за социална услуга за Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

 Малко правораздаване, доста въглища: Какво не хареса Брюксел в българския проект

Главният прокурор

Липсата на правна опция за следствие на основния прокурор е главният проблем на частта от проекта, обвързвана с върховенството на закона . Предложената от правосъдното министерство процедура с назначение на специфичен прокурор, който да бъде претрупан с тази задача, наподобява незадоволително подробна на Еврокомисията, която желае тя да бъде детайлизирана.

Иска се и слагането на по-обвързващи междинни периоди за осъществяване на заложените в проекта ограничения за битка с корупцията, с цел да се обезпечи постоянен прогрес във времето, написа Euractiv.bg.

Чистите коли и опазването на здравето

Според обявата Еврокомисията предлага на България да бъде по-амбициозна за декарбонизацията на автомобилния превоз, като заложи повече електрически автомобили и проект за ограничението на бензиновите и дизеловите коли и развиване на чистия воден и железопътен превоз. Еврокомисията счита за незадоволителни и желанията на управляващите за възстановяване на достъпа до здравни услуги и по-специално за понижаване на доплащанията за здравни услуги.

Системата за надзор

Системата, която да одитира разноските, е един от критериите с най-голяма тежест при оценката на проекта, с цел да се предотврати двойно финансиране на планове от проекта и от други еврофондове. Брюксел има подозрение, че системата ще е подготвена до края на тази година, и желае спомагателни уверения, че тя ще може да се оправи със дилемите.

Брюксел показва известно съмнение в плановете в проекта и уверенията, че 43.5% и 22.3% от декларираните средства ще отидат за реализиране на климатични цели и за цифрова промяна, написа Euractiv.bg. Според Европейска комисия действителният принос във връзка с задачите за климата ще е по-нисък, само че въпреки всичко над прага от 37%.

Равенството на половете и грижата за бедните

Експертите на Европейската комисия показват като минус на проекта неналичието на оценка по какъв начин европейските пари ще допринесат за равенството сред половете и равните благоприятни условия за всички, което е заложено като приоритет, и за какво няма заложени планове, които непосредствено да търсят справяне със общественото изключване на някои общности .

Въпроси се слагат за индустриалните паркове, които ще бъдат включени в проекта, като се поучава България да употребява по-оптимално опциите за безплатно финансиране посредством проекта за възобновяване вместо плануваното взимане на заеми от Европейската капиталова банка като поръчителство на заеми за осъществяването на проекта.

Какъв е казусът с отлагането на проекта?

След последното известие на Еврокомисията, че България през цялото време е поискала удължение на оценката, излиза наяве, че държавното управление де факто не е възнамерявало да получи предплатено финансиране, пресмятайки, че болести закъснялото подаване проектът няма по какъв начин да бъде утвърден преди Нова година. Според регламента с изключение на двумесечния период за оценка се изисква най-малко още месец за утвърждение на проекта от страните членки, след което Еврокомисията има още два месеца да направи първото заплащане.

Отказът от предплатеното заплащане, което е в размер на 13% от цялата стойност на проекта от 6.6 милиарда евро, в допълнение ще забави реализираните в него планове. Съгласно европейския правилник осъществяването на финансирането на плановете не може да продължи след 2026 година, без значение по кое време то е почнало. След приключването на периода на проекта останалите пари - безплатни средства, ще бъдат изгубени . В същото време след 2057 година, когато ще стартира връщането на европейските пари, в това число с вноски от страните членки, непохарчените пари няма да бъдат приспаднати от общото обвързване, което се дефинира по общ ред за всички страни.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР