Европейската комисия трябваше да предложи в сряда ядрената енергия и

...
Европейската комисия трябваше да предложи в сряда ядрената енергия и
Коментари Харесай

Ядрената енергия не успя да стане зелена, следва нов опит

Европейската комисия трябваше да предложи в сряда нуклеарната сила и природния газ да получат достъп до зеленото финансиране като бъдат приети за устойчиви източници на сила. Но не го направи. Въпреки обещанията на ръководителя си Урсула фон дер Лайен и вицепрезидента за климата Франс Тимерманс, че това ще се случи до края на годината.

Класификацията се прави за облекчение на вложителите, с цел да могат да възнамеряват присъединяване си в планове и това е първият път, в който подобен инструмент се създава след приемането на европейския правилник за таксономията през 2020 година

" Европейската комисия е поела ангажимент да излезе с решение до края на годината, и ще го извърши ", съобщи неин представител във вторник. Въпреки това последното съвещание за годината на комисарите в сряда завърши, без точката да бъде прегледана, а различен представител заяви, че тя не е била в дневния ред.

Икономическият еврокомисар Пауло Джентилиони беше сбит:

" Няма решение "

Причината за второто отсрочване на решението по така наречен подредба (таксономия) на устойчивите сили, е неналичието на единодушие сред страните членки какво да се прави с нуклеарната сила и с природния газ. От една страна, Франция и девет централно- и източно европейски страни желаят нуклеарната сила да бъде позволена до зеления преход. Особено за страните, които би трябвало да затварят въглищни мощности, с цел да понижат излъчванията, АЕЦ наподобяват като избавление - има ги и създават на ниска цена ток. Тяхната теза е че нуклеарната сила, с изключение на, че не е обвързвана с обособяване на парникови газове, е и локално произвеждане, т.е.намалява енергийната взаимозависимост от импорт. България също е в тази група, като упорства решението да не е краткотрайно, с цел да се даде предвидимост на вложителите, които се нуждаят от повече време за създаване на нови централи.

От другата са Германия, Австрия, Дания, Люксембург, Белгия и Испания, които са се отказали от нуклеарната сила или са на път да го създадат и не желаят тя да получава достъп до европейско финансиране. Изборът на Европейската комисия да отсрочи през април, класификацията на нуклеарната енергетика и природния газ, разреши на тази група да ускори позициите си, откакто Зелените безапелационно влязоха в новата ръководеща коалиция в Германия. И защото никой не може да си разреши да заобиколи Германия, Комисията изпадна в патова обстановка, в която или трябваше да се отметне от обещанието си за решение до края на годината, или да го обрече на отменяне от Съвета.

Около включването на природния газ в климатичния преход има по-малко напрежение, защото всички страни го употребяват, а и няма по какъв начин да се отхвърли, че той е изкопаемо гориво и може да остане в зеления преход единствено като временен източник на сила.

Декемврийската среща на върха на Европейски Съюз сподели, че позициите сред обособените лагери са толкоз раздалечени, че водачите даже не взеха решения за енергетиката - извънредно необикновен ход, който беше много неубедително пояснен с неналичието на време.

Че това не е по този начин стана ясно съвсем незабавно, откакто часове по-късно немските Зелени се оповестиха срещу включването на нуклеарната сила измежду устойчивите, а федералният министър за климата и стопанската система Роберт Хабек беше безапелационен, че нуклеарната технология няма бъдеще.

Бунт на кораба

Противоречия има и в самата Комисия. Във вторник тринадесет от 36-мата членове на Техническата експертна група (TEG) на Комисията, основана да я поучава за устойчивото финансиране, написаха писмо, в което приканват нуклеарната сила да не бъде етикетирана като " зелена ".

" Препоръчваме нуклеарното разделяне да няма място в таксономията на Европейски Съюз за устойчиви действия ", написа групата, водена от Доун Слевин, финансов специалист и главен член на TEG.

Експертите, самостоятелни експерти и учени, са стигнали до умозаключение, че нуклеарната сила може да повреди околната среда заради нуждата отработеното нуклеарно гориво да се съхранява в подземни бункери в продължение на хиляди години.

Излизащото в Брюксел електронно издание EUObserver, което разказва писмото, прибавя, че въстаналите специалисти предизвестяват и за заплахите от " политизиране на разпоредбите " под натиска на страните, които желаят да скрият зад научни причини, политическите си позиции, свързани с разпространение на технологиите, употребяващи нуклеарните технологии. Те се притесняват да не би Комисията да отстъпи от научните правила, с цел да угоди на своя шеф - европейските държавни управления.

Членовете на TEG показват, че Франция и Финландия сега са единствените европейски страни, които интензивно построяват нуклеарни уреди, като и двете уреди изостават от графиците и доста са надхвърлили в началото заложените разноски.

Поставена под напън от вътрешната страна и извън, Европейската комисия реши да си даде повече време, прехвърляйки за януари горещия картоф, като в това време ще употребява всички благоприятни условия на процедурата за основаване на по този начин наречените делегирани актове - решения, които разрешават на Комисията да добавя или променя детайли от законодателството на Европейски Съюз.

Процедурата планува опция за съвещания и въпреки че и през миналите месеци такива бяха направени, в този момент те ще бъдат повторени. EUObserver написа, че събирането на отзиви ще включи още веднъж страните членки, както и Платформата за стабилно финансиране, група от 57 неправителствени организации, научни и финансови специалисти. Очаква се това да бъде направено през януари, в случай че не - европейските водачи ще се занимават още веднъж с енергетика през март.

Добри новини за газа

Привържениците на природния газ, които след шокиращото повишаване на цените през есента, не са по този начин шумни, тази седмица се поздравиха с други позитивни вести от Брюксел. Във вторник Европейската комисия показа нови насоки за стимулиране на обществените вложения в екологични планове, които ще се ползват от 2022 година В тях плановете за природен газ остават измежду позволените за държавно финансиране. Макар и при избрани условия.

" Трябва да бъдем прагматични - природният газ е специфичен случай, тъй като към този момент той работи като мост по пътя ни към повече възобновими източници ", съобщи изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер. Тя добави, че общата цел остава " последователно унищожаване на зависимостта от изкопаеми горива, в това число газ ".

Така страните, които желаят да подкрепят създаване на газова инфраструктура, ще могат да го вършат за своя сметка, в случай че съумеят да убедят Брюксел, че плановете са в сходство с климатичните цели на Европейски Съюз, улеснавят и способстват за отхвърли от въглищната сила или дават опция за транзитирането на водород през газопроводите.

Новите правила за държавно финансиране в региона на климата, околната среда и енергетиката, плануват до 100% държавно подкрепяне за екологични планове.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР