Последното ни пътешествие обхваща 6000 км в западната част на

...
Последното ни пътешествие обхваща 6000 км в западната част на
Коментари Харесай

Пътешественик и писател разказва за Южна Америка в книга

Последното ни странствуване обгръща 6000 км в западната част на Южна Америка – от Сантяго де Чили до столицата на Колумбия Богота. На него е отдадена новата книга „ Подир сянката на кондора “.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria създателят й Изабела Шопова, странник и публицист.

Беше епично двумесечно пътешестване през 2018 година, преди пандемията. Пътувахме с най-верния ми сателит – моята щерка, която ме съпровожда в съвсем всичките ми пътувания и завършения. Единственото изключение беше Антарктида, за което не ми е дала прошка до ден сегашен.

Първоначалните ни проекти бяха да обиколим целия континент, само че по стичане на събитията трябваше да го ограничим. Проблем бяха комарите и съпътстващите ги тресчици и заболявания. Затова се спряхме на пътешестване по върховете на Андите, високо в атмосферата на доста огромна надморска височина, където няма комари. Но подценихме височинната болест. Направихме грешката да се изкачим доста бързо на височина над 5000 м, където пресичахме границата сред Чили и Боливия.

 

Тези признаци се повториха в Ла Пас най-високата столица в света и Кито на Еквадор, която също е доста високо.

Тръгнахме без проекти, тъй като като нямаш проекти няма по какъв начин нещо да се обърка.

Едно от местата, които ми останаха в съзнанието са Галапаговските острови. Това е раят на земята – природата е недокосната, животните не се опасяват от хората, тъй като нямат естествени врагове.

Следващото премеждие на Шопова е аналогова задача до Марс в пустинята в Юта. Идеята е да живеят по този начин както биха живели хора, в случай че кацнат на Марс.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР