Последният КСНС избегна въпроса за реалните рискове, които произтичат от

...
Последният КСНС избегна въпроса за реалните рискове, които произтичат от
Коментари Харесай

Шаламанов: Без решение на кабинета не може наша войскова част да бъде използвана извън страната

" Последният КСНС избегна въпроса за действителните опасности, които произтичат от подобен вид хибридни закани. Но съм задоволен от ограниченията, които бяха препоръчани. Те са заложени и в съдружното съглашение. Тези ограничения са от подобен темперамент, че без ясното водачество на премиера, министъра на финансите, на външните работи - не могат да се случат. Но с цел да се осъществят, би трябвало да проявим известно самообладание и схващане - все още са нужни запаси за превъзмогване на енергийната рецесия и Коронавирус рецесия ".

Това съобщи някогашният боен министър Велизар Шаламанов в студиото на " Денят ON AIR " в коментар за продължаващите опитите за деескалация на напрежението по оста Украйна - Русия.

Той е безапелационен, че на национално равнище разноговоренето не е образец за положително взаимоотношение. А напрегнато проблемите няма да бъдат решени. Прогнозира и лични промени.

" След срещата в Мадрид ще има същинско узряване, съдружното съглашение ще стартира да работи в региона на сигурността и защитата. Вероятно ще се наложат промени. Има наследени рецесии, основани от предното ръководство. Когато едни хора пречат за реализиране на промяната, разумното е те да бъдат заменени ", съобщи Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него промяната ще стане тогава, когато ръководещите си показват действително по какъв начин българската войска се вписва в силите на НАТО.

" Трябва да се фокусираме върху нашите качества, върху развиването на индустриалната база. Радев е прав - не можем да модернизираме нашата войска единствено с доставки от чужбина, би трябвало да имаме потенциал, подобен потенциал се основава. Трябва да се прекъсне връзката с предишното, която ни дърпа обратно, да се откажем от техника, която е на 40-50 година ", акцентира някогашният боен министър.

И подчертава, че модернизацията е обвързвана освен с финансов, само че и с човешки запас. Той чака изтребителите от Съединени американски щати да дойдат в България, когато сме подготвени да ги приемем.

" Дава ни се сигнал, че ние не сме подготвени да ги приемем като инфраструктура, личен състав. Дава ни се опция да решим въпросите. F-16 не е просто един аероплан, това е многоцелеви изтребител със модерна електроника, летяща осведомителна платформа. Трябва всяка бронирана машина, всеки транспортен съд да разполага с интегрирана осведомителна система за връзка. Сега се заделят 35 млн. лева, които ще разрешат тази интеграция. В мига, в който инфраструктурата на " Граф Игнатиев " е подготвена и имаме подготвени летци, те ще дойдат ", посочи гостът.

Той разяснява вероятността българската батальонна бойна група да бъде изнесена отвън България.

" Без решение на българското държавно управление не може никоя войскова част да бъде употребена отвън България. Фокусирайки се върху това обаче, демонстрираме, че ни е боязън да сме равни с другите европейски нации, самоизолираме се и се унижаваме ", означи някогашният боен министър.

Отбеляза също, че има едно значимо изискване, което не би трябвало да се не помни - тази батальонна група би трябвало да бъде сертифицирана.

" Трябва да има проект на НАТО, искане до България и решение на държавното управление. Но тази група би трябвало да има цялостна оперативна съгласуемост. Да подсигуряваме, че няма да има потребност се разнасят батерии от машина на машина и да се употребяват незащитени средства за връзка. Но не би трябвало да има терзания наши военни да вземат участие в учения в Германия да вземем за пример ", акцентира събеседникът.

И напомни позицията на НАТО, че въоръжени сили на Алианса няма да се ангажират в защитата на Украйна. Затова дава въоръжение.

" Към момента виждаме, че дипломацията работи. Според мен би трябвало да се направи всички допустимо да бъде избегнат боен спор. Това ще бъде човешка покруса и за Русия и за Украйна. Но би трябвало да имаме подготвеност да реагираме, в случай че един ден това се случи ", съобщи Шаламанов.

И разяснява, че без решението на Петър Стоянов преди 25 година България да подаде заявление за участие в НАТО, в този момент страната ни е можела да бъде в позицията на Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР