Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

...
Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Коментари Харесай

Цената на олиото се е стабилизирала на 5 лв, успокои заместник на Нинова

„ Последната информация на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите за интервала 22.03 - 04.04 демонстрира, че цената на олиото се е нормализирала. Сега на едро тя е 4,75-4,80 лева за литър. Това значи, че естествената цена в магазина би трябвало да е 5 лева ”, изясни пред Нова телевизия зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев.

В министерството се стараели да не позволяват развихряне на далавера, тъй като всеки търговец евентуално би се опитал да се възползва от несигурността на пазара сега. 

По думите му високите цени от последните месеци на редица съществени хранителни артикули са провокирани в съществена степен от високите цени електрическата енергия и вносните горива. В последния един месец те бяха в допълнение усложнени от рецесията в Украйна, сподели още Данчев.

Проверки ще има за агнешкото месо, с цел да няма далавера поради Великден.„ Специално внимание ще има върху яйцата, агнешкото и козунаците. Ще се глобяват всички извършители, които си разрешат да избягат от тези правила, които са открити “, обясви заместник-министърът на стопанската система.

Данчев изясни, че през последните месеци държавното управление е подхванало няколко доста огромни ограничения, с цел да компенсира индустриалните цени в редица браншове. Отчете ресурса, изразходван през бюджета, за компенсиране високата цена на тока. „ Мерките, които прилагаме в България, се утвърждават и от сътрудниците от МВФ и ги смятат за съответни в актуалната обстановка ”, разяснява той.

„ На първо време ще бъде подкрепена най-засегнатата група от популацията - енергийно най-бедните. Те понасят максимален удар във връзка с цените. Правителството към този момент разгласи и ще го създадем - идна актуализация на бюджета. Тя се прави, с цел да се посрещнат повишените обществени разноски за издръжката на българските жители ”, добави зам.-министърът.

Към момента той уточни, че не е обсъждано понижаване на Данък добавена стойност на съществени хранителни артикули в обединението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР