Посланичката на Азербайджан Наргиз Гурбанова коментира конфликта с Армения в

...
Посланичката на Азербайджан Наргиз Гурбанова коментира конфликта с Армения в
Коментари Харесай

Армения напада Азербайджан заради вътрешен проблем

Посланичката на Азербайджан Наргиз Гурбанова разяснява спора с Армения в Нагорни-Карабах, който още веднъж избухна преди дни.

"Няколко дни преди тези дейности, водачът на опозиционното придвижване в Армения беше вкаран в пандиза. Трябва да се сътвори общ зложелател и да се отдръпна вниманието към вътрешните каузи ", означи пред бТВ Нейно превъзходителство.

Тя счита, че през юли арменско държавно управление е желало да притегли външни лица в спора. Нарече протичащото се "завеса от пушек ".

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации насочи апели да се прекратят враждебните връзки сред двете страни и те да се върнат на масата за договарянията, само че упованията ни са първо да подсигуряват сигурно използването на личните им четири резолюции от 1993 година Те изискват цялостното абсолютно отдръпване на арменските окупационни сили от територията на Азербайджан, означи още Наргиз Гурбанова.

Тя съобщи, че териториите на страната й са под непрекъснато нахлуване и през вчерашния ден е имало още една артилерийска офанзива от района Варденис в Армения. „ Международната общественост би трябвало да упражни напън върху Армения да приключи военните дейности и да седнат на масата за договарянията “, съобщи посланикът.

„ Няколко дни преди да стартира спорът опозиционният водач в Армения беше вкаран в пандиза, икономическата конюнктура също е доста тежка там. При тези условия би трябвало да се сътвори облика на общ зложелател и да се отдръпна вниманието от вътрешните проблеми “, изясни още Наргиз Гурбанова.

Според нея е имало и явен опит на арменското държавно управление да привлекат външни настоящи лица в спора – съответно страни-членки на ОДКБ (Организация на Договора за групова сигурност).

По думите й азербайджанската войска е задоволително мощна, с цел да освободи териториите си със лични сили и няма потребност от външна интервенция в този случай.

Наргиз Гурбанова означи, че обществените медии в Азебрайджан не са блокирани, само че защото страната е във война и се популяризират доста подправени вести, държавното управление е взело ограничения.

В момента азербайджанската армия, за за отбрани своите жители е принудена да стартира контраофанзива упражнявайки правото си на самоотбрана, посочи посланикът на Азербайджан в България.

„ През 2018 година, когато пристигна новият режим в Армения, имаше вяра за обновяване на договарянията и политическо намиране на решение на спора. За страдание арменското държавно управление не извършва обещанията си “, означи Наргиз Гурбанова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР