Пощенска банка подписа гаранционно споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ)

...
Пощенска банка подписа гаранционно споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ)
Коментари Харесай

Пощенска банка и ЕИФ подписаха споразумение по програмата InvestEU

Пощенска банка подписа гаранционно съглашение с Европейския капиталов фонд (ЕИФ) по линия на стратегия InvestEU.

Новият инструмент има за цел да поддържа устойчивия напредък и насърчи конкурентоспособността на дребните и междинните предприятия, както и да способства за зелената промяна на българската стопанска система.

Включването в програмата ще даде опция на Пощенска банка да дава улеснен достъп до финансиране при преференциални условия на своите бизнес клиенти, подкрепяйки техните ликвидни потребности и планове.

Сключеното съглашение ще се реализира в две посоки – конкурентоспособност на дребни и междинни предприятия (МСП) и резистентност, в които фирмите ще могат да разчитат на поддръжка.

Гаранцията за конкурентоспособност ще подкрепи с до 203 млн. евро ново дългово финансиране дребните и междинни предприятия в страната, с цел да способства за тяхната конкурентоспособност, напредък и претовареност, както и увеличението на продуктивността им в изискванията на икономическа неустановеност.

Гаранцията за резистентност ще обезпечи до 200 млн. евро ново дългово финансиране за МСП и дребни сдружения със междинна пазарна капитализация, с цел да помогне прехода им към зелена стопанска система и усвояването на зелени, устойчиви и приобщаващи вложения в региона на енергийната успеваемост и възобновимата сила.

„ Финансовата резистентност и богатство на компаниите заема основна роля за стабилността на едно общество. Вярваме, че с помощта на новото съглашение, което подписахме с Европейския капиталов фонд по линия на стратегия InvestEU, ще подпомогнем конкурентоспособността на локалната стопанска система и ще предоставим улеснен достъп до финансиране на бизнеса в значими сфери като устойчивостта и зелената промяна “, уточни Асен Ягодин, изпълнителен шеф и член на УС на Пощенска банка, който подписа съглашението от страна на финансовата институция.

Пощенска банка е стратегически сътрудник на Европейския капиталов фонд в поддръжка на растежа и развиването на предприятията. От 2016 година насам е подписала редица гаранционни съглашения, чийто общ размер надвишава 1,3 милиарда евро.

Партньорството цели да обезпечи запас към българския дребен и междинен бизнес за възстановяване на конкурентоспособността, поощряване на нововъведенията и ускорение на зеления и резистентен преход на стопанската система.

С този инструмент Пощенска банка още един път затвърждава своята ESG стратегическа визия и

потвърждава уговорката си към своите клиенти, като им дава опция за развиване в една просперираща и устойчива стопанска система.

„ Благодарение на отличното съдействие с българските управляващи и банките сътрудници в страната, ЕИФ съумя да започва в рекордно къс период действителното финансиране от тези гаранционни принадлежности.

Днешните съглашения ще дадат опция на дребните и междинните предприятия да разширят и модернизират активността си и да допринесат за едно по-зелено бъдеще “, разяснява Винсент Ван Стинсел, шеф Финансови стратегии на ЕИФ.



Република България, представлявана от Министерството на нововъведенията и растежа, разпореди на Европейския капиталов фонд ролята на сътрудник по осъществяването на двата инструмента за портфейлни гаранции в границите на своя План за възобновяване и резистентност.

Гаранциите с таван на загубите ще бъдат финансирани от Механизма за възобновяване и резистентност.

Инструментите са значими за повишение на конкурентоспособността на българските предприятия, стимулиране на икономическия напредък и поощряване на по-зелено бъдеще.

Повече информация за предлаганите от Пощенска банка бизнес артикули може да бъде открита на, както и в профилираните центрове и офиси на банката в цялата страна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР