Посещението на Володимир Зеленски в САЩ дойде с новината, че

...
Посещението на Володимир Зеленски в САЩ дойде с новината, че
Коментари Харесай

Как системата за противовъздушна отбрана Пейтриът ще помогне на Украйна

Посещението на Володимир Зеленски в Съединени американски щати пристигна с новината, че Вашингтон дава на Киев нова военна помощ. Тя за пръв път включва система за противовъздушна защита " Пейтриът ". Как ще помогне тя на Украйна и за какво Русия реагира толкоз остро?

Американските ракетни системи “Пейтриът ” са ситуирани в десетки бази на територията на Съединени американски щати и съдружниците им по света. Целта им е да предотвратяват вероятни ракетни удари от страни като Иран, Сомалия и Северна Корея.

Такава система ще има и в Украйна. Точно преди украинският президент Володимир Зеленски да кацне във Вашингтон,, че ще изпратят на Киев система “Пейтриът ”.

Целта на дарението е нападнатата страна да се пази от съветските въздушни офанзиви. Новината идва на фона на съветските офанзиви с ракети и дронове против украинската енергийна инфраструктура, които оставят при започване на зимата.

След новината, че Съединени американски щати ще дават “Пейтриът ” на Украйна, съветското министерство на външните работи дефинира решението като “провокативе ход на Съединени американски щати ”, който може да провокира отговор от Москва .
 Система за противовъздушна защита
Американският президент Джо Байдън акцентира, че задачата на оръжието е да пази Украйна.

“Ще се радваме въобще да не ги използваме - просто спрете офанзивите ”, обърна се той към Русия на взаимна конференция със Зеленски във Вашингтон.

Как системата “Пейтриът ” ще помогне на Украйна? Отговорът е в идващите редове.
Какво съставлява системата “Пейтриът ”
“Пейтриът ” (от англ. Patriot - Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target) е система за противовъздушна защита земя-въздух. Тя е дислоцирана за пръв път през 80-те години на 20 век. Системата може да смъква самолети, крилати ракети и балистични ракети с по-малък обхват.

Всяка батарея “Пейтриът ” се състои от инсталирана върху камион система за изстрелване с осем пускови установки, всяка от които може да побере до четири ракетни прехващача, радар, контролна станция и генератор.

Американската войска споделя, че разполага с 16 батальона “Пейтриът ”. В отчет на Международния институт за стратегически проучвания от 2018 година се оповестява, че тези батальони ръководят 50 батареи , които имат общо повече от 1200 ракетни прехващачи .

Украйна ще получи от Съединени американски щати една батарея . Тя ще бъде взета от системите, които Пентагонът държи на склад и употребява за образования на американските военни.
 Система
Част от системите “Пейтриът ” на Съединени американски щати са ситуирани на разнообразни места по света. В допълнение, редица страни имат или ръководят системи “Пейтриът ”. Сред тях са Нидерландия, Германия, Швеция, Испания, Полша, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Кувейт, Тайван, Гърция, Румъния, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Катар и Бахрейн.

Системата “Пейтриът ” е “една от най-широко употребяваните, надеждни и потвърдени системи за противовъздушна и противоракетна защита ”, сподели пред Асошиейтед прес Том Карако , специалист по противоракетна защита към Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Според него качествата на системите “Пейтриът ” за противоракетна защита могат да са потребни за отбраната на Украйна против доставени от Иран балистични ракети.
Колко коства системата “Пейтриът ”
През годините системата и ракетите, които тя изстрелва, непрестанно се модифицират. Сегашната версия употребява ракети, които костват почти 4 млн. $ . Една пускова установка коства към 10 млн. $ съгласно Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

При тази цена не е оптимално системата да се употребява за събаряне на доста по-малките и по-евтини ирански дронове, с които Русия нападна инфраструктура и обитаеми места в Украйна.

“Изстрелването на ракета за милиони долари по дрон за 50 000 $ е губеща тактика ”, сподели Марк Кансиан , пенсиониран полковник от морската пехота и старши специалист в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.
Кой ще стреля с “Пейтриът ” в Украйна
Една батарея “Пейтриът ” може да се нуждае от до 90 бойци , които да работят с нея и да я поддържат. Една от аргументите Съединени американски щати да се двоумят дълго преди да разгласят, че ще дават такава система на Украйна, е че в страната сега няма подготвени военни, които да работят с нея. Вашингтон отхвърля да изпрати бойци в Украйна, тъй като това може да се одобри от Русия като присъединяване на Съединени американски щати във войната.

Високопоставен чиновник на Пентагона, поискал анонимност, заяви пред публицисти, че американската войска ще стартира да образова украински военни по какъв начин да си служат с “Пейтриът ” “много скоро ”.

Обученията ще се проведат в Германия и ще лишават няколко месеца .

Украйна действително ще може да употребява “Пейтриът ” едвам откакто има подготвени военни.

Американските бойци, които работят със системата, получават дълготрайно образование, с цел да могат сполучливо да локализират цели, да се прицелват и да стрелят.

Съединени американски щати са обучавали украински военни да си служат и с други комплицирани оръжейни системи. В доста случаи те успяваха да съкратят образованието до няколко седмици.
Как “Пейтриът ” ще помогне на Украйна
Украйна е изправена пред редица закани от страна на съветската войска. Системите “Пейтриът ” ще са сполучливи против някои от тях и не толкоз против други.

Високопоставен някогашен американски боен, познаващ системата “Пейтриът ”, сподели, че тя ще бъде ефикасна против балистични ракети с дребен обхват и съставлява мощно обръщение за поддръжка от Съединени американски щати, само че една батерия няма да промени хода на войната.

Бившият боен, поискал анонимност, сподели, че една батарея “Пейтриът ” има огромен обхват на пукотевица, само че може да пази лимитирана повърхност. Системата може да вземем за пример дейно да пази дребна военна база, само че не може да покрие цялата повърхност на огромен град като Киев . “Пейтриът ” постоянно се разполагат като батальон, който включва четири батареи. Украйна обаче ще получи една батерия.

“Пейтриът ” има мощен радар, който е по-добър в разграничаването на цели от руската системата С-300 , която Украйна употребява. Американската система обаче също има някои ограничавания, споделиха специалистите, с които Асошиейтед прес приказва.

Системата може евентуално да отбрани Киев, в случай че съветският президент Владимир Путин извърши опасността си да употребява тактическо нуклеарно оръжие, сподели Том Карако от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. Ако съветската войска реши да пусне такава бомба от аероплан, “Пейтриът ” може да нападна самолета. Ако Москва реши да употребява балистична ракета с дребен до междинен обхват, системата би могла да унищожи ракетата.

Според компанията, която създава “Пейтриът ” - американската Raytheon - системите сполучливо са прехванали балистични ракети 150 пъти от 2015 година насам.

Успехите на “Пейтриът ” обаче са били поставяни под въпрос. През 1992 година в държавен отчет беше посочено, че няма задоволително доказателства, че системата е постигнала 70% успеваемост против ракети “Скъд ” във Войната в залива. През 2018 година беше подложен под въпрос успеваемостта на системите, употребявани от Саудитска Арабия против бунтовниците хути.

Отвъд бойните качества на “Пейтриът ” обаче, решението такава система да бъде дарена на Украйна е знак на поддръжката на Съединени американски щати и техните съдружници, споделят специалистите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР