Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен,

...
Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен,
Коментари Харесай

Да бъде оттеглен. Съветът на Европа отхвърли закона за чуждите агенти в Грузия като недемократичен

Законът за прозрачността на непознатото въздействие би трябвало да бъде отдръпнат, се споделя в мнение на Венецианската комисия, публикувано нощес в Страсбург.

Законопроектът за задграничните сътрудници в Грузия, който беше дефинитивно признат, докара до всеобщи улични митинги в някогашната руска република, които не престават от седмици. Управляващите направиха подобен, само че се отхвърлиха поради публичното неодобрение.
Гумени патрони, кръв и битка за Европа. Протестите против " съветския закон " в Грузия В Грузия не стопират митингите против противоречивия закон „ За прозрачността на външното въздействие “, който стана прочут като " закон за задграничните сътрудници ". Според съперниците му, той е копие на закон в Русия и може да ограничи свободата на изложение и да докара до репресии над съперниците на властта.
„ Венецианската комисия настоятелно предлага да се анулира законът в настоящия му тип, защото главните му дефекти ще доведат до обилни негативни последствия за свободата на сдружаване и изложение, правото на цялост на персоналния живот, правото на присъединяване в публичните каузи, както и за възбраната на дискриминирането “, се споделя в нейното „ незабавно мнение “, оповестено на 21 май

По искане на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) комисията се ангажира да направи оценка на грузинското законодателство, което съгласно критиците е сходно на за заглушаване на самостоятелни медии и групи на гражданското общество.

Според Венецианската комисия законът опонира на европейските демократични и правозащитни стандарти. Не са изпълнени европейските условия за либерален законодателен развой, тъй като да вземем за пример не е имало никакви действителни публични диспути и съвещания.

Законът към момента не е влезнал в действие. Прозападният президент Саломе Зурабишвили му наложи несъгласие, макар че то може да бъде преодоляно в Народното събрание.

Комисията изрази „ страдание, че грузинският парламент не изчака нейното мнение, преди да одобри закона, макар апелите на ръководителя на Парламентарната асамблея и на генералния секретар на Съвета на Европа “.
 Саломе Курасбедиани, народен представител от партията „ Грузинска фантазия “
Управляващата партия „ Грузинска фантазия “, която прокара закона в Народното събрание, отхвърли отчета на комисията.

„ Откриваме доста голословни и спорни правни разсъждения, както и редица груби изкривявания на обстоятелства [в заключенията], което в допълнение предизвиква радикализацията на избрани групи “, съобщи на брифинг членът на „ Грузинска фантазия “ Саломе Курасбедиани.

Европейски Съюз разкритикува остро закона и предизвести, че той може да върне обратно Грузия по европейския ѝ път. Грузинското управление забрани да се месят във вътрешните му работи.

Председателят на Народното събрание Шалва Папуашвили съобщи, че депутатите, както се чака, ще отхвърлят ветото през идната седмица.

По време на репресиите против протестиращите бяха задържани десетки хора, като доста от тях оповестиха за побоища от страна на силите за сигурност или на проведени банди.

Правителството, което твърди, че законът е нужен, с цел да се обезпечи бистрота в обществената сфера, отхвърля стачкуващите да са били бити.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР