Война, сигурност и пари. Това е в основата на планирането

...
Война, сигурност и пари. Това е в основата на планирането
Коментари Харесай

2 млрд. лева годишно. Защо ГЕРБ и ДПС се вгледаха във военното министерство

Война, сигурност и пари. Това е в основата на планирането на стратегическите политики в европейските страни. България е измежду 18-те страни от НАТО с рекорден бюджет за защита. Защо Министерството на защитата внезапно притегли вниманието на ГЕРБ и Движение за права и свободи?

В началото на годината от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и от съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски .

Това се случи на фона на предстоящата, само че неслучила се ротация в държавното управление " Денков-Габриел " през март, само че освен. В идващите години Министерство на защитата ще ръководи сред 1,5-2 милиарда лв. годишно за вложения. Предстои усилване на процеса на превъоръжаване.

Борисов и Пеевски споделиха, че " нулева работа за Украйна ". Тогава съпресдедателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков го отбрани, като сподели, че евроатлантическите сътрудници на България утвърждават работата му.

В Студио България на Свободна Европа разговоряхме с Тодор Тагарев за това какво е ядосало Борисов и Пеевски.
Най-важното от изявлението " По-видимите офанзиви от страна ГЕРБ и Движение за права и свободи започнаха през януари, само че по-малко забележими имаше и през лятото на 2023 година " " Няма справедливи условия, които да дават съображение [на Борисов и Пеевски] за този вид офанзиви против мен ". " Следващите години се отваря доста огромен запас. Ще бъдат сключвани още контракти са превъоръжаване. (…) Това е доста сериозен запас и е доста значимо по какъв начин се ръководи този запас, а съгласно водачите на някои политически партии евентуално е доста значимо и кой го ръководи. Техните упоритости в областта на защитата набъбнаха доста в този интервал ". " Русия сега разполага с повече военнослужещи, които са в Украйна или на границата с Украйна, в сравнение с когато стартира войната. Русия съумява да активизира към 30 хиляди души на месец. Украйна няма подобен запас сега ". " Путин направи такива промени [в Министерството на отбраната], които най-вероятно регистрират хипотезата за продължителния темперамент на войната и превръщането й във война на безсилие. Вече не е значимо кой какъв брой военнослужещи, въоръжение и снаряди има сега на бойната линия, а по какъв начин през идващите месеци, а може би и години, ще успее да поддържа тези военни старания ". " Никой не чака Русия да се задоволи с окупираните все още територии ". " Не може да се признава на страна агресор да си получи като премия това, което е съумяла да заграби към настоящия миг. И [Румен Радев] сега още веднъж ни приканва към същото ". Защо Тагарев
В началото на януари водачите на ГЕРБ и Движение за права и свободи подеха явна и синхронна офанзива против Тодор Тагарев. Той се трансформира в обект на нападки от страна на опозицията, само че и на партии, които поддържат кабинета. „ По-видимите офанзиви от страна ГЕРБ и Движение за права и свободи започнаха през януари, само че по-малко забележими имаше и през лятото на 2023 година “, сподели Тагарев. Според него не е имало справедливи условия, които да дават мотив на Борисов и Пеевски да го подлагат на критика.

Поводът за недоволството против него през януари беше, че министерството му не е изпратило до депутати предложения за обществена гала, на която може да отиде всеки жител. Според глобения от Съединени американски щати за корупция.

„ Отбраната все още е тематика номер едно за Европа “, сподели Тагарев. България също усилва парите за защита. „ Това е доста сериозен запас и е доста значимо по какъв начин се ръководи този запас, а съгласно водачите на някои политически партии евентуално е доста значимо и кой го ръководи. Техните упоритости в областта на защитата набъбнаха доста в този интервал “, сподели Тагарев.

По думите му по време на ръководството на държавните управления на ГЕРБ Министерството на защитата не е било приоритет за Борисов, „ само че в този момент, в тази нова конюнктура, явно ползата му към защитата е повишен “. В първото държавно управление на ГЕРБ министър на защитата е Николай Младенов (ГЕРБ), заменен по-късно с Аню Ангелов (ГЕРБ), а във второто и третото са надлежно Николай Ненчев (БЗНС) и Красимир Каракачанов (ВМРО).

Тагарев сподели, че „ в идващите години от 1,5 до 2 милиарда лв. годишно ще бъдат разноските за вложения, за които ще се взимат решения накъде да бъдат ориентирани. Вероятно някои политически партии считат, че би трябвало да имат взор и въздействие върху тези процеси “.
Войната в Украйна
Бившият боен министър не чака войната в Украйна да завърши скоро. „ Тази война ще продължи най-малко още година-две, а може и повече. Но зависи от това Украйна да удържи и да получи повече материална помощ, с цел да може да възвърне най-малко част от окупираните територии “. По думите му „ другото, което е доста значимо, е, да се прекратят каналите за съветско въздействие в западните общества, в това число и в България “.

Тагарев сподели, че „ мащабът [на държавите] си оказва въздействие “. Русия е в пъти по-голяма страна. „ Русия сега разполага с повече военнослужещи, които са в Украйна или на границата с Украйна, в сравнение с когато стартира войната “. По думите му „ Русия съумява да активизира към 30 хиляди души на месец. Украйна няма подобен запас сега “.

В средата на май съветският президент Владимир Путин Сергей Шойгу . „ Путин направи такива промени, които най-вероятно регистрират хипотезата за продължителния темперамент на войната и превръщането й във война на безсилие “, сподели Тагарев. По думите му „ към този момент не е значимо кой какъв брой военнослужещи, въоръжение и снаряди има сега на бойната линия, а по какъв начин през идващите месеци, а може би и години, ще успее да поддържа тези военни старания “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР