Посещението на американска подводница в гръцката част на разделения остров

...
Посещението на американска подводница в гръцката част на разделения остров
Коментари Харесай

Турция обвини САЩ: Насърчават кипърските гърци да се въоръжават

Посещението на американска подводница в гръцката част на разделения остров Кипър разгневи Турция, заяви „ Сабах “.

Министерството на външните работи на Турция разкритикува стъпките на Съединени американски щати, които " предизвикват гръцката администрация в Южен Кипър да се въоръжава в допълнение ", като добави, че това не способства за районната непоклатимост.

" Както неведнъж сме подчертавали дружно със Севернокипърската турска република, стъпките, подхванати от Съединени американски щати за сметка на нарушение на салдото на остров Кипър и поощряване на въоръжаването на кипърската гръцка администрация, не способстват по никакъв метод за районната непоклатимост или за заслужено, стабилно и трайно споразумяване на Кипърския въпрос ", се споделя в изказването.

Турция изрично поддържа изказването на Министерството на външните работи на Севернокипърската турска република по отношение на неотдавнашното акостиране на американската бойна подводница „ USS San Juan “ в гръцко пристанище и дейностите по въоръжаване на гръцката администрация, се добавя в изказването.

" Още един път призоваваме Съединени американски щати да преразгледат тези политики. Отново заявяваме, че Турция ще продължи да пази правата и ползите на „ Турска Република Северен Кипър “ при всевъзможни условия и условия, в границите на отговорността, произлизаща от статута ни на поръчител ", се споделя в изказването.

По данни на Министерството на защитата на Съединени американски щати американската подводница е акостирала в южното кипърско пристанище Лимасол на 3 април. Според локалните медии водачът на кипърските гърци Никос Христодулидис е посетил подводницата.

По-рано Съединените щати бяха упрекнати, че отстраняват рестриктивните мерки върху продажбата на оръжие, наложени от Вашингтон на кипърската гръцка администрация, като по този метод се разрешава систематично превъоръжаване.

Въпреки поредицата от дипломатически старания на Организация на обединените нации за реализиране на всеобхватно съглашение, Кипър е заседнал в десетилетен спор сред кипърските гърци и турци, напомня БГНЕС.

През последните години се следят опити за кротичък развой, в това число несполучливата самодейност през 2017 година в Швейцария под егидата на страните-гаранти Турция, Гърция и Обединеното кралство. Кипърската гръцка администрация е призната в Европейски Съюз през 2004 година, същата година, когато кипърските гърци осуетяват проекта на Организация на обединените нации за преустановяване на дългогодишния спор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР