Поредна силна година изпраща българската софтуерна индустрия. Стъпваща върху стабилната

...
Поредна силна година изпраща българската софтуерна индустрия. Стъпваща върху стабилната
Коментари Харесай

ICT индустрията може да стане първа по приходи в България до 2026 г.

Поредна мощна година изпраща българската софтуерна промишленост. Стъпваща върху стабилната основа на шесткратния растеж на оперативните си доходи през последното десетилетие и окрилена от повсеместния ентусиазъм към цифровизация, тя гледа с нескрита упоритост към идните години. Очакванията на сектора са, че към 2026 година той може да е в топ три или даже преди всичко по доходи в българската стопанска система. Хоризонтът за този сюжет е необятен, само че огромното предизвикателство пред реализацията му остава острият дефицит на фрагменти. 

„ От БАСКОМ Барометъра е ясно, че софтуерният бранш всяка година пораства с големи проценти, а от следващата година този растеж ще е още по-експоненциален. Но цялата българска стопанска система или ще настигне останалите страни, или ще изостане отчайващо “, предизвести Доброслав Димитров, ръководител на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която през днешния ден показа обичайния си годишен отчет БАСКОМ Барометър, направен от CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.
Какво споделят числата?
Прогнозата за приключващата 2022 година е, че ICT секторът ще означи 25.9% растеж на приходите. Около 80% от предстоящите приходи от 7.34 милиарда лева още веднъж са от експорт. Общо за последните 10 години секторът е нараснал над 6 пъти оперативните си доходи.

Изчисленията демонстрират, че софтуерният бранш доближава 4.5% по отношение на Брутният вътрешен продукт на България през 2022 година, като за последните 10 години делът му се е нараснал тройно.

Очакванията са през тази година софтуерният отрасъл да внесе в бюджета 214 млн. лева повече налози и такси спрямо 2021 година, когато е вкарал в хазната с общо 1.055 милиарда лева данъчни приходи.

Отделно към директните налози би трябвало да прибавим приноса в косвените налози – консумации, Данък добавена стойност, акцизи. Всички знаем, че софтуерният бранш е водеща мощ в доста други браншове като недвижими парцели, туризъм, развлечения. Без нас тези браншове биха имали сериозен проблем в развиването си “, означи Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на асоциацията.

Прогнозата за 2026 година е за близо 3 милиарда лева данъчните приходи от софтуерния бранш и доходи, надхвърлящи 15 милиарда лева

И в случай че към днешна дата положителните резултати са факт с помощта на едвам 50 000 заети чиновници в бранша, след пет години на софтуерните компании ще са нужни нови 34 000 гении.
 Аутсорсинг бизнесът България набъбна с 10 000 душиНе е ясно от кое място ще дойдат фрагментите
Отбелязвайки ускорената и всеобща цифровизация, от БАСКОМ предвиждат, че софтуерната промишленост ще бъде в основата на конкурентоспособността на всички останали и ще дърпа стопанската система напред, компенсирайки финансови рецесии, инфлация и застой. „ За да може софтуерният бранш да осъществя всичко това дружно благодарение на целия запас на ICT промишлеността, е от сериозна значимост обезпечаването на гений посредством смели промени в образованието “, означават от Асоциацията.

„ Ние би трябвало да прибавяме по 5-6 хиляди работни места всяка една година, а през 2026 година те ще са 9 хиляди единствено за софтуерния бранш, без да броим всички останали браншове, в които са нужни IT експерти и софтуеристи, като обществената администрация “, означи Филип Мутафис, член на УС на БАСКОМ.

Ако чакаме тези гении да дойдат от университетите, това няма да се случи. “

Мутафис цитира статистика от Министерство на образованието, спорeд която в най-оптимистичния вид специалности, свързани със софтуерната промишленост, приключват едвам 2800 индивида.

Неотдавна БАСКОМ стартира концепцията за основаването на най-малко 10 софтуерни учебни заведения и съответни вложения за STEM в Националния проект за възобновяване и резистентност. Браншът упорства и цялостна политика за привличане на фрагменти от чужбина посредством ускорение на процедурата за издаване на сини карти и съответна данъчно-осигурителната рамка.
 10 нови IT учебни заведения?
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинICT БАСКОМ IT експерти софтуерна промишленост доходи ПоследниНай-четениИндустрии 184 ICT промишлеността може да стане първа по доходи в България до 2026 година Политика 548 Министерство на вътрешните работи ще се опита да затегне контрола по пътищата с нови правила Бюджет и финанси 716 Велкова: Минимална заплата от 770 лева, само че от 1 юли 2023 година Политика 264 Правна комисия отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс Компании 11076 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Личности 8900 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Любопитно 4055 Vivacom отключва всичките си ТВ канали Бюджет и финанси 3749 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки Всички новини17:33 Бюджет и финанси 184 ЕЦБ усили главните лихви с 0.5 процентни пунктаОще от ИндустрииВиж всичкиЗастрахователният пазар в България пораства с над 8%Бизнесът ще пред
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР