Поради повреда машинното гласуване е отменено в една секция в

...
Поради повреда машинното гласуване е отменено в една секция в
Коментари Харесай

Отмениха машинното гласуване в секция в Перник

Поради щета машинното гласоподаване е анулирано в една секция в Перник. Имало е проблеми с машините в още четири секции в страната, в две от тях проблемите са отстранени, а в другите две се работи по отстраняването им. Това сподели представителят на ЦИК Александър Андреев.

Сред подадените сигнали за нарушавания в изборния ден има и такива, свързани с машинното гласоподаване, уточни той: " По отношение на пропаганда в предизборния ден са единствено две все още, във връзка с машините, бяха подадени сигнали, три във връзка с организацията в обособени секции и това, че към седем часа не е бил открит още изборният ден, само че малко по късно. Има също подадени сигнали - седем и нарушавания на изборните права ".

При подозрение за нарушаване в изборните секции жителите би трябвало да алармират в РИК, а при други нарушавания отвън мястото за гласоподаване към Министерство на вътрешните работи, сподели още Александър Андреев. Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи кои са двете секции, в които е анулирано машинното гласоподаване: “Машинното гласоподаване в секцията в Перник, секция 18, е анулирано, защото има щета в машината и както знаем, според методическите инструкции, които са за машинното гласоподаване, признати от ЦИК, тогава, когато има щета в машината и тя не може да бъде отстранена, се продължава с хартиено гласоподаване. Отделно от това, правилно е, по този начин е при започване на изборния ден в Добрич имаше проблем с една машина, той е отхвърлен. В Кърджали имаше проблем с две машини – в едната е отхвърлен, до момента в който в другата има механик на място, който се пробва да поправи повредата. В Елешница е отстранена повредата. В София в Слатина има една машина, където също сега има механик “.

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласоподаване. Избирателят самичък ще взема решение дали ще гласоподава с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с опция за корекция преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на квитанция от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия.

“Изборният ден стартира обикновено, умерено, данни все още няма даже за интензивността няма и няма по какъв начин да имаме, часът е 8,30. От 3000 секции, в които имаше машинно гласоподаване, имаше две, в които имаше проблем  едната беше в Добрич, казусът е отхвърлен, не са могли да включат машината в секционната изборна комисия. Вторият проблем е в Перник. Техникът е на място и се работи по премахване на казуса “, сподели представителят и член на Централната изборна комисия Таня Цанева.

Пред всяко помещение за гласоподаване са ситуирани указателни табла с номерата на партиите, обединенията, самостоятелните претенденти в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласоподава със наследник химикал и със знак хикс или ве, който се слага в квадратчето пред името на партията, обединението или самостоятелния претендент. Ако се гласоподава желание за претендент от партийна листа, така наречен " преференция " се слага и втори знак в кръгчето с трицифрените номера. От ЦИК поучават гласоподавателите:

" Не би трябвало да е не запомнил персоналната си карта, с цел да може да гласоподава, би трябвало да знае, че СИК не би трябвало на глас да произнася неговите данни от персоналната карта и да следи първи и втори щемпел, тъй като не дребен брой от невалидни бюлетини имаме и заради тази причина " – сподели представителят на комисията Таня Цанева.

" Когато към този момент сте дали своят вот, сгъната ви е бюлетината по метод, по който ще ви окажат в СИК, излизайки от стаята за гласоподаване, преди да пуснете бюлетината, да бъде подложен втори щемпел, тъй като в случай че този втори щемпел няма, за жалост вашият глас ще бъде недействителен ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР